Η Ελβετία κόβει τη ζάχαρη: Μείωση έως 10% σε γιαούρτια, δημητριακά και ποτά μέχρι το 2028

Κοινοποίηση:

Η ελβετική βιομηχανία τροφίμων κηρύσσει εθελοντικό πόλεμο στη ζάχαρη: γιαούρτια, δημητριακά και ποτά θα έχουν έως και 10% λιγότερη ζάχαρη έως το 2028.

Στην Ελβετία, οι μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων και ποτών αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της υπερβολικής ζάχαρης. Την Πέμπτη (21/8), 21 εταιρείες υπέγραψαν εκ νέου τη «Διακήρυξη του Μιλάνου», που ξεκίνησε η κυβέρνηση το 2015 για τη σταδιακή μείωση της ζάχαρης στα μεταποιημένα προϊόντα, δεσμευόμενες έτσι σε νέους εθελοντικούς στόχους μείωσης της ζάχαρης έως το 2028.

«Τα γιαούρτια, το φρέσκο τυρί, τα γαλακτοκομικά ποτά, τα δημητριακά πρωινού και τα αναψυκτικά περιέχουν σημαντικά λιγότερη ζάχαρη σήμερα από ό,τι πριν από δέκα χρόνια, όταν ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι νέοι στόχοι προβλέπουν μείωση κατά 10% της προστιθέμενης ζάχαρης στο φρέσκο τυρί, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά ποτά και μείωση 5% στα γιαούρτια. Για τα αναψυκτικά, ο στόχος είναι επίσης 10% τους επόμενους 30 μήνες.

«Η Διακήρυξη του Μιλάνου» είναι αποτελεσματική. Στα δημητριακά η μείωση έχει ήδη φτάσει σχεδόν το 40%, στα γιαούρτια το 13% και στα γαλακτοκομικά ποτά πάνω από 14%», ανέφεραν οι ελβετικές αρχές. Ταυτόχρονα, τα ράφια των καταστημάτων φιλοξενούν όλο και περισσότερο προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Οι Ελβετοί καταναλώνουν σήμερα περίπου 100 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα, διπλάσια από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Η υπερβολικά υψηλή κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2», προειδοποιεί το κυβερνητικό έγγραφο.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων και την Κτηνιατρική Ιατρική θα ελέγξει στο τέλος του 2028 εάν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response