Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θέτει ως στόχο τα νέα τάνκερ φαντάσματα του σκιώδους στόλου της Ρωσίας που βοηθούν την Μόσχα να παρακάμπτει τις κυρώσεις που πλήττουν τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αφορά 200 πλοία του σκιώδους στόλου της», έγραψε στο Χ η Κάγια Κάλας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. «Και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προετοιμάζονται. Οσο η Ρωσία θα συνεχίζει τον πόλεμο, τόσο η απάντησή μας θα είναι δριμεία», πρόσθεσε.
Το 18ο πακέτο κυρώσεων που συζητείται προβλέπει ειδικότερα κυρώσεις κατά των Nord Stream 1 και Nord Stream 2, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αγωγοί μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οι Nord Stream 1 και Nord Stream 2 συνδέουν την Ρωσία με την Γερμανία μέσω της Βαλτικής και έχουν εγκαταλειφθεί μετά τις μυστηριώδεις εκρήξεις τον Σεπτέμβριο 2022, λίγους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η κατασκευή του Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε το 2021. Δεν έλαβε ποτέ την απαραίτητη άδεια εξαγωγής για να ξεκινήσει την μεταφορά φυσικού αερίου δεδομένης και της αύξησης της έντασης με την Μόσχα.
«Συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε το επόμενο πακέτο κυρώσεων για να αυξήσουμε την πίεση επί της Ρωσίας», εξήγησε σήμερα η Κάγια Κάλας. Αυτό αφορά «την επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου, την ενέργεια και τον τραπεζικό τομέα», διευκρίνισε.
Κυρώσεις και από τη Βρετανία
Κυρώσεις σε ευρεία κλίμακα που στοχοθετούν τον στρατιωτικό, τον ενεργειακό και τον χρηματοοικονομικό τομέα της Ρωσίας, εντείνοντας την πίεσή της στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία ανακοίνωσε και η Βρετανία.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι οι 100 κυρώσεις που επιβάλλει ακολουθούν τις ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drone) το σαββατοκύριακο κατά ουκρανικών πόλεων, στη μεγαλύτερη επίθεση με drones που πραγματοποιεί στη διάρκεια του πολέμου.
Τα νέα μέτρα έχουν στόχο τις εφοδιαστικές αλυσίδες των ρωσικών οπλικών συστημάτων, περιλαμβανομένων των πυραύλων Iskander, τις χρηματοδοτούμενες από το Κρεμλίνο επιχειρήσεις ενημέρωσης, χρηματοοικονομικά ιδρύματα που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις όπως και πλοία στον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» πετρελαιοφόρων της Ρωσίας, ανακοίνωσε η Βρετανία.
«Παροτρύνουμε (τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν) να συμφωνήσει αμέσως σε μια πλήρη, άνευ προϋποθέσεων κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν συνομιλίες επί μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι.
«Ήμασταν σαφείς ότι η καθυστέρηση των ειρηνευτικών προσπαθειών μόνον θα διπλασίαζε την αποφασιστικότητά μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί και να χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις μας για να περιορίσει την πολεμική μηχανή του Πούτιν».
Πόσο ηλίθιοι ειναι όσοι βάζουν κυρώσεις στη Ρωσία και αγοράζουν έτσι ακριβότερο το ρωσικό αέριο και το πετρέλαιο απο άλλες χώρες όπως ειναι η Τουρκία και το χειρότερο ειναι οτι συνεργάζονται και με την πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας. Η ανατολική Ουκρανία ηταν τμήμα της Ρωσίας πριν 300 χρόνια απο την εποχή του μεγάλου Πέτρου. Η Ελλάδα έπρεπε να ειναι όσο το δυνατό ουδέτερη σε αυτόν τον σλαβικό εμφύλιο πόλεμο.
Να πει κάποιος στήν μαργιονέτα της Βρετανίας οτι σε εναν πόλεμο που διεξάγεται ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΕΤΕΙΣ ΟΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ.
Ας πάει παλι σε κανένα βαγόνι να τραβήξει μυτιές μαζι με την παρέα του και ας κοιτάξει τα του οίκου του…που έχει καταντήσει τζαμαχιρία.