Η Χαμάς έπιανε Ταϊλανδούς ομήρους στις 07/10 και μετά τους σκότωνε επειδή δεν μπορούσε να συνεννοηθεί

Κοινοποίηση:
HAMAS-1

Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς απήγαγε και 35 αλλοδαπούς: 31 Ταϊλανδούς, έναν Νεπαλέζο, έναν Τανζανό, έναν Φιλιππινέζο και τον Όριον Ερνάντεζ, του οποίου η σορός έχει πλέον ανακτηθεί, σύμφωνα με το Ynet. Οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονταν ή σπούδαζαν στον αγροτικό τομέα του Ισραήλ.

Ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αποκάλυψε ότι ορισμένοι μη Ισραηλινοί όμηροι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου από τη Χαμάς, λόγω της αδυναμίας τους να κατανοήσουν αραβικά ή αγγλικά, γεγονός που επιδείνωσε τις προκλήσεις επικοινωνίας στην αιχμαλωσία.

Η αποκάλυψη φωτίζει τις τραγικές συνθήκες που αντιμετώπισαν οι αλλοδαποί όμηροι, κυρίως αγρότες και φοιτητές από χώρες όπως η Ταϊλάνδη, το Νεπάλ, η Τανζανία και οι Φιλιππίνες.

Σε συνέντευξή του στο Ynet, ο αντισυνταγματάρχης Α., επικεφαλής της ομάδας του Ισραηλινού Στρατού (IDF) για τους αλλοδαπούς ομήρους, περιέγραψε τη φρικτή μοίρα ορισμένων αιχμαλώτων.

«Υπάρχει γλωσσικό χάσμα εδώ», είπε.

«Δεν μπορείς να μιλήσεις εβραϊκά ή αγγλικά μαζί τους, και αυτό δεν είναι εύκολη πρόκληση.

»Σκέψου τους ανθρώπους της Χαμάς που πρέπει να επικοινωνήσουν με τους ομήρους, μερικοί από τους οποίους ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου επειδή δεν καταλάβαιναν τι ήθελε η Χαμάς από αυτούς. Είναι αδιανόητο».

Πέντε αλλοδαποί όμηροι παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, με τρεις να θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές.

Ο Τζόσουα Λουάιτο Μολέλ από την Τανζανία απήχθη από το Ναχάλ Οζ, ενώ ο Ναταπόνγκ Πίντα, πατέρας από την Ταϊλάνδη, απήχθη από το Νιρ Οζ. Και οι δύο θεωρούνται πιθανότατα νεκροί.

Οι υπόλοιποι αλλοδαποί όμηροι που κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς είναι ο Μπιπίν Τζόσι, ο Σουτσάκ Ρινταράκ από τη βορειοανατολική Ταϊλάνδη και ο Σοντάγια Ουκχάρσρι, επίσης από την Ταϊλάνδη.

Οι Ρινταράκ και Ουκχάρσρι απήχθησαν από αγρούς κοντά στο Μπε’ερί.

Ο Τζόσι βρισκόταν στο Ισραήλ μόλις τρεις εβδομάδες πριν την απαγωγή του από το Αλουμίμ.

Συμμετείχε σε πρόγραμμα αγροτικών σπουδών που φέρνει εκατοντάδες φοιτητές από το Νεπάλ και την Τανζανία στο Ισραήλ κάθε χρόνο.

Πριν την απαγωγή του, ο φίλος του ύψωσε τα χέρια και δήλωσε ότι είναι Νεπαλέζος, αλλά δεν τους ένοιαξε και τον πυροβόλησαν.

Ο αντισυνταγματάρχης Α. εξήγησε τις πολυπλοκότητες της διαχείρισης υποθέσεων αλλοδαπών ομήρων, επισημαίνοντας σημαντικές πολιτισμικές και υλικοτεχνικές διαφορές.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι χωρικοί, χωρίς διαβατήρια· κάποιοι δεν έχουν ανέβει ποτέ σε αεροπλάνο», είπε.

Το Ισραήλ έχει προσφερθεί να χρηματοδοτήσει προσπάθειες υποστήριξης αυτών των ομήρων, αλλά η συνεργασία με τις χώρες καταγωγής τους ποικίλλει.

«Κάθε χώρα έχει τη δική της πολιτική», πρόσθεσε ο Α., αναφέροντας παραδείγματα διπλωματικής συνεργασίας με οικογένειες από την Ταϊλάνδη, το Νεπάλ και την Τανζανία.

Για παράδειγμα, η επικοινωνία με τις οικογένειες των Ταϊλανδών ομήρων γίνεται αποκλειστικά μέσω ενός Ταϊλανδού αξιωματούχου που συνεργάζεται καθημερινά με την ομάδα των IDF.

Αντίθετα, η επικοινωνία με την οικογένεια του Μπιπίν Τζόσι, ενός Νεπαλέζου ομήρου, απαιτεί συντονισμό με έναν ξάδερφο που ταξιδεύει δύο ώρες σε απομακρυσμένη ορεινή περιοχή για να διευκολύνει τη μετάφραση.

Ομοίως, ο Α. διατηρεί τακτική επικοινωνία με τον Λολίτο, πατέρα του Τζόσουα Λόιτο Μουλάλ, ενός Τανζανού φοιτητή αγροτικών σπουδών που φιλοδοξούσε να ανοίξει γαλακτοκομική φάρμα.

«Έχω την προσωπική, ηθική και πολιτική υποχρέωση να του πω: “Άκου, επιστρέψαμε στις μάχες, φέραμε πίσω σώματα”», είπε ο Α.

Η κατάσταση των αλλοδαπών ομήρων έχει προσελκύσει την προσοχή των χωρών καταγωγής τους.

Στις 30 Ιανουαρίου 2025, ο Ταϊλανδός πρέσβης στο Ισραήλ, Παννάμπα Τσαντραραμύα, επισκέφθηκε το Ιατρικό Κέντρο Σαμίρ (Ασάφ Χαροφέ) μαζί με τη διευθύντρια του κέντρου, δρ. Οσνάτ Λεβζίον-Κόραχ, για να υποστηρίξουν προσπάθειες που αφορούν Ταϊλανδούς πολίτες που επλήγησαν από τη σύγκρουση.

Οι απελευθερωμένοι Ταϊλανδοί όμηροι, όπως αυτοί που έφτασαν στο αεροδρόμιο Σουβαρναμπούμι της Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη μετά την απελευθέρωσή τους, έγιναν δεκτοί με θέρμη από συγγενείς.

Ο Ισραηλινός Στρατός συνεχίζει να συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και την ανάκτηση των σωμάτων όσων θεωρούνται νεκροί.

Επιπλέον, ο Ερυθρός Σταυρός δήλωσε στο Ynet ότι εργάζεται επίσης για την απελευθέρωση των αλλοδαπών ομήρων.

Ο Ερυθρός Σταυρός σημείωσε: «Η ομάδα μας στη Γάζα είναι έτοιμη να συνδράμει σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία απελευθέρωσης.

»Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη Χαμάς, τις ισραηλινές Αρχές και διεθνείς παράγοντες για να λάβουμε πληροφορίες για τους ομήρους και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτούς».

Καθώς οι μάχες συνεχίζονται, η ομάδα των IDF για τους αλλοδαπούς ομήρους παραμένει αφοσιωμένη στην υπεράσπιση των αιχμαλώτων, πλοηγούμενη σε πολύπλοκα διπλωματικά κανάλια και υποστηρίζοντας τις οικογένειες όσων παραμένουν στη Γάζα.

Σχετικά με το γιατί η Χαμάς δεν τους έχει απελευθερώσει, ο αντισυνταγματάρχης Α. δήλωσε στο Ynet:

«Αυτό είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου.

»Προσπαθώ να πιστέψω ότι οφείλεται σε υλικοτεχνικές δυσκολίες. Δεν είχα εξήγηση γιατί τους πήραν.

»Είπαν στους τρομοκράτες ότι δεν ήταν Ισραηλινοί. Προσπάθησαν ακόμη και να προσφέρουν χρήματα.

»Ο κόσμος δεν το συνειδητοποιεί, αλλά η μεγαλύτερη ομάδα αμάχων που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, μετά τους Ισραηλινούς, ήταν οι Ταϊλανδοί».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response