Iσραήλ: Σπαθί 900 ετών που ανήκε πιθανότατα σε σταυροφόρο βρέθηκε στον βυθό της Μεσογείου

Κοινοποίηση:
Israil -Sp-1244309-sword

Ένα σπαθί -κειμήλιο σχεδόν μίας χιλιετίας, που λέγεται ότι ήταν το όπλο ενός Ιππότη των Σταυροφόρων ανακάλυψε ένας ερασιτέχνης δύτης στο βυθό του Ισραήλ.

Ο δύτης Σλόμι Κάτζιν συνάντησε το εντυπωσιακό εύρημα στον πυθμένα της Μεσογείου, ενώ έκανε καταδύσεις το Σάββατο κοντά στην ακτή Καρμέλ στο βόρειο Ισραήλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (ΙΑΑ).

Οι ειδικοί είπαν ότι το αρχαίο σπαθί πιθανότατα αποκαλύφθηκε καθώς η άμμος μετατοπίστηκε από τακύματα. Στηνν ίδια περιοχή βρέθηκαν επίσης μεταλλικές άγκυρες, άγκυρες από πέτρα και θραύσματα αγγείων.

Ο ισραηλινός νόμος απαιτεί οποιοδήποτε αντικείμενο ανακαλύπτεται να επιστρέφεται στο έθνος. Μετά την ανακάλυψή του, ο Ισραηλινός δύτης είπε ότι ανέσυρε το σπαθί από τον βυθό επειδή ανησύχησε ότι το εύρημα θα κλαπεί ή θα ταφεί ξανά. Το παρέδωσε στις αρχές που του απένειμαν ένα τιμητικό πιστοποιητικό.

Το σπαθί, μήκους περίπου 120 εκατοστών έφερε στην επιφάνειά του διάφορα είδη «θαλάσσιας ζωής» κατά τα άλλα όμως ήταν διατηρημένο σε «άριστη κατάσταση», σύμφωνα με τον Νιρ Ντίστελφελντ, αξιωματούχο του IAA.

Το περιέγραψε ως ένα «όμορφο και σπάνιο εύρημα» που πιθανότατα ανήκε σε Ιππότη των Σταυροφόρων. «Είναι συναρπαστικό να συναντάς ένα τέτοιο προσωπικό αντικείμενο, που σε ταξιδεύει 900 χρόνια πίσω σε μια άλλη εποχή, με ιππότες, πανοπλίες και ξίφη» είπε.

Η βόρεια ακτή του Ισραήλ έχει πολλούς κολπίσκους όπου έβρισκαν καταφύγιο από καταιγίδες αρχαία πλοία, δήλωσε ο Κόμπι Σάρβιτ, θαλάσσιος αρχαιολόγος του IAA, προσθέτοντας ότι αρχαίες πόλεις-λιμάνια και άλλοι οικισμοί χτίστηκαν γύρω από μεγαλύτερους όρμους.

«Αυτές οι συνθήκες έχουν προσελκύσει εμπορικά πλοία ανά τους αιώνες, αφήνοντας πίσω πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα», είπε δήλωσή του. Οι ειδικοί λένε ότι η ανακάλυψη αρχαίων τεχνουργημάτων από κολυμβητές και δύτες αναψυχής είναι όλο και πιο συχνή τα τελευταία χρόνια, εν μέσω της αυξανόμενης δημοτικότητας των θαλάσσιων σπορ στην περιοχή.

Διάφορα άλλα ευρήματα στην περιοχή δείχνουν ότι το αγκυροβόλιο χρησιμοποιούνταν ήδη από την ύστερη Εποχή του Χαλκού, ή πριν από τέσσερις περίπου χιλιετίες. Η ανακάλυψη του ξίφους υποδηλώνει ότι ο φυσικός όρμος χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών, λένε οι ειδικοί

Κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών, που ξεκίνησαν από τον 11ο αιώνα έως τα τέλη του 13ου αιώνα, χτίστηκαν οχυρωμένοι οικισμοί στους Αγίους Τόπους από Ευρωπαίους ιππότες Ευρώπη που προσπαθούσαν να ιδρύσουν ένα χριστιανικό βασίλειο με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, οι μουσουλμανικές δυνάμεις δεν ταξίδευαν δια θαλάσσης, κάτι που σημαίνει ότι το σπαθί ήταν όπλο των Σταυροφόρων. Οι ειδικοί λένε ότι οι θερμές θερμοκρασίες της Μεσογείου πιθανότατα βοήθησαν στη διατήρηση του σιδερένιου ξίφους. Η θαλάσσια ζωή κόλλησε πάνω στο όπλο «σαν κόλλα» καθώς ο σίδηρος οξειδωθηκε είπε ο Σάρβιτ στους New York Times.

Οι αρχές σκοπεύουν να εκθέσουν το σπαθί στο κοινό αφού καθαριστεί και ερευνηθεί. Ο γενικός διευθυντής του IAA, Έλι Εσκοσίδο επαίνεσε τον ερασιτέχνη δύτη που παρέδωσε το κειμήλιο στις αρχές. «Κάθε αρχαίο τεχνούργημα που βρίσκεται μας βοηθά να συνθέσουμε το ιστορικό παζλ της Γης του Ισραήλ».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: