H AI θα μπορούσε να ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη μέχρι το 2027 – Κορυφαίος επιστήμονας προειδοποιεί

Κοινοποίηση:
3D abstract art of a brain motion design

Ο επιστήμονας πληροφορικής που έκανε γνωστό τον όρο «Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη» (AGI) πιστεύει ότι η AI (τεχνητή νοημοσύνη) βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εκθετικής «έκρηξης της νοημοσύνης της». Ο διδακτορικός μαθηματικός και μελλοντολόγος, Ben Goertzel, έκανε την πρόβλεψη αυτή στη σύνοδο κορυφής για την AGI αυτόν τον μήνα.

«Φαίνεται αρκετά πιθανό ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ανθρώπινο επίπεδο AGI μέσα, ας πούμε, στα επόμενα τρία έως οκτώ χρόνια. Μόλις φτάσουμε σε ανθρώπινο επίπεδο AGI μέσα σε λίγα χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε μια ριζικά υπεράνθρωπη AGI» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Goertzel, που αποκαλείται «πατέρας της AGI»,

Αν και ο μελλοντολόγος παραδέχτηκε ότι «θα μπορούσε να κάνει λάθος». Συνέχισε προβλέποντας ότι το μόνο εμπόδιο σε μια ανεξέλεγκτη, εξαιρετικά προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη -πολύ πιο προηγμένη από τους ανθρώπινους δημιουργούς της- θα ήταν αν ο «ίδιος ο συντηρητισμός» του ρομπότ συνιστούσε προσοχή.

Ο Goertzel έκανε τις προβλέψεις του κατά τη διάρκεια των τελικών του δηλώσεων την περασμένη εβδομάδα στο «2024 Beneficial AI Summit and Unconference», που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την εταιρεία SingularityNET της οποίας είναι διευθύνων σύμβουλος.

«Υπάρχουν γνωστοί άγνωστοι και πιθανότατα άγνωστοι άγνωστοι», αναγνώρισε ο Goertzel κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Πόλη του Παναμά, στον Παναμά. «Κανείς δεν έχει δημιουργήσει ακόμη τεχνητή γενική νοημοσύνη [AGI] ανθρώπινου επιπέδου- κανείς δεν έχει μια σταθερή γνώση για το πότε θα φτάσουμε εκεί».

Όμως, σύμφωνα με τα λόγια του Goertzel, αν η επεξεργαστική ισχύς δεν απαιτούσε “κβαντικό υπολογιστή με ένα εκατομμύριο qubits ή κάτι τέτοιο”, η εκθετική κλιμάκωση της τεχνητής νοημοσύνης του φαινόταν αναπόφευκτη.

 «Η δική μου άποψη είναι ότι μόλις φτάσουμε σε ανθρώπινο επίπεδο AGI, μέσα σε λίγα χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε μια ριζικά υπεράνθρωπη AGI», είπε.

Τι είναι η τεχνητή υπερνοημοσύνη (ASI);

Τα τελευταία χρόνια, ο Goertzel διερευνά μια έννοια που ονομάζει “τεχνητή υπερνοημοσύνη” (ASI) – την οποία ορίζει ως μια AI που είναι τόσο προηγμένη ώστε να ταιριάζει με όλη την εγκεφαλική και υπολογιστική ισχύ του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ο Goertzel απαρίθμησε «τρεις γραμμές συγκλίνουσας απόδειξης» που, όπως είπε, υποστηρίζουν τη θέση του.

Κατ’ αρχάς, ανέφερε το επικαιροποιημένο έργο του επί μακρόν μόνιμου μελλοντολόγου της Google και επιστήμονα πληροφορικής Ray Kurzweil, ο οποίος έχει αναπτύξει ένα μοντέλο πρόβλεψης που υποδηλώνει ότι η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι εφικτή το 2029.

Η ιδέα του Kurzweil, η οποία θα παρουσιαστεί με νέες λεπτομέρειες στο επερχόμενο βιβλίο του “The Singularity is Nearer”, βασίστηκε σε δεδομένα που τεκμηριώνουν την εκθετική φύση της τεχνολογικής ανάπτυξης σε άλλους τεχνολογικούς τομείς για να βοηθήσει την ανάλυσή του.

Στη συνέχεια, ο Goertzel ανέφερε όλες τις γνωστές πρόσφατες βελτιώσεις που έγιναν στα λεγόμενα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) μέσα στα τελευταία χρόνια, τα οποία, όπως τόνισε, «αφύπνισαν τόσο μεγάλο μέρος του κόσμου στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης».

Τέλος, ο «πατέρας της AGI», φορώντας το χαρακτηριστικό λεοπάρ καπέλο του, αναφέρθηκε στη δική του έρευνα για την υποδομή που έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζει διάφορους τύπους υποδομών Τεχνητής Νοημοσύνης, την οποία ονομάζει “OpenCog Hyperon”.

Η νέα υποδομή θα παντρεύει την πιο φυσική AI, όπως τα LLM, και τις νέες μορφές AI που μπορεί να επικεντρώνονται σε άλλους τομείς της γνωστικής συλλογιστικής πέρα από τη γλώσσα, είτε πρόκειται για μαθηματικά, είτε για φυσική, είτε για φιλοσοφία, για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης πραγματικής AGI.

Ο Goertzel έχει προειδοποιήσει ξανά

Αυτή δεν είναι η πρώτη δυνητικά δυσοίωνη ή αναμφισβήτητα τολμηρή πρόβλεψη για την τεχνητή νοημοσύνη που κάνει ο Goertzel τα τελευταία χρόνια.

Τον Μάιο του 2023, ο μελλοντολόγος δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το 80% των ανθρώπινων θέσεων εργασίας «μέσα στα επόμενα χρόνια».

«Σχεδόν κάθε δουλειά που περιλαμβάνει γραφειοκρατία θα πρέπει να μπορεί να αυτοματοποιηθεί», είπε στο Web Summit στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Goertzel πρόσθεσε ότι δεν το βλέπει αυτό ως αρνητικό, υποστηρίζοντας ότι θα επιτρέψει στους ανθρώπους να «βρουν καλύτερα πράγματα να κάνουν με τη ζωή τους από το να δουλεύουν για να ζήσουν».

Τον ίδιο μήνα, δήλωσε επίσης στον ιστότοπο Futurism: «Έχω κάνει ναρκωτικά με μια τεχνητή νοημοσύνη, αν με αυτό εννοούμε ότι έχω κάνει ναρκωτικά και στη συνέχεια αλληλεπιδράσει με μια τεχνητή νοημοσύνη».

Η “ψυχεδελική” πρακτική, μέρος της εργασίας του πάνω στην “αλγοριθμική μουσική σύνθεση” τη δεκαετία του 1990, είναι μόνο ένα από τα πολλά εκκεντρικά επεισόδια στην ιστορία του Goertzel. Ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως πανψυχολόγος, ο οποίος έχει πει ότι πιστεύει ότι ακόμη και “ένα φλιτζάνι καφέ έχει το δικό του επίπεδο συνείδησης”, έχει προτείνει στους ερευνητές να επιδιώξουν τη δημιουργία μιας “καλοήθους υπερ-νοημοσύνης”.

Ο Goertzel έχει επίσης προτείνει έναν οργανισμό αξιολόγησης κρυπτονομισμάτων βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, ικανό να εντοπίζει μάρκες και νομίσματα απάτης. Αλλά ίσως ο φουτουριστής επιστήμονας πληροφορικής να είναι πιο γνωστός για το έργο του σχετικά με τη Σοφία το ρομπότ, το πρώτο ρομπότ στο οποίο δόθηκε ποτέ νόμιμη υπηκοότητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: