Γιατί μερικοί άνθρωποι κουνάνε συνεχώς το πόδι τους – Ψυχολόγοι εξηγούν

Κοινοποίηση:
podia

Το φαινόμενο αυτό μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη γενικευμένου άγχους, ειδικά όταν συνοδεύεται από άλλες αγχώδεις συμπεριφορές

Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια συνάντηση ή έναν δημόσιο χώρο, όπου κάποιος μπροστά σας δεν σταματά να κουνά το πόδι του; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι και η ψυχολογία έχει απαντήσεις για αυτή την επαναλαμβανόμενη και συχνά ενοχλητική συμπεριφορά.

Το «κούνημα του ποδιού» είναι μια τόσο διαδεδομένη εικόνα που, παρότι συνήθως περνά απαρατήρητη, έχει βαθύτερη ψυχολογική βάση. Γιατί όμως το σώμα κάνει αυτή την κίνηση χωρίς να του το ζητήσουμε; Είναι απλώς κακή συνήθεια ή μήπως υπάρχει κάτι πίσω από αυτό;

Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για μια μορφή ακούσιας κινητικής συμπεριφοράς, γνωστή ως κινητική νευρικότητα. Όπως εξηγεί ο Αργεντινός ψυχολόγος Hugo Marietan, τέτοιες κινήσεις δεν είναι πάντα συνειδητές, αλλά λειτουργούν ως διέξοδος για το άγχος και την πνευματική υπερδιέγερση.

Μάλιστα, έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε πως η συνεχής κίνηση των άκρων σχετίζεται με υψηλή εγκεφαλική δραστηριότητα που δεν βρίσκει άλλη διέξοδο, με αποτέλεσμα το σώμα να εκτονώνει την ενέργεια μέσα από μικρές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη γενικευμένου άγχους, ειδικά όταν συνοδεύεται από άλλες αγχώδεις συμπεριφορές, όπως το δάγκωμα των νυχιών ή το τρίψιμο των χεριών.

Ωστόσο, δεν πρόκειται πάντα για αντίδραση στο άγχος. Σε κάποιες περιπτώσεις, το σώμα αναζητά αισθητηριακή διέγερση, ιδιαίτερα όταν το περιβάλλον είναι μονότονο ή φτωχό σε ερεθίσματα.

Τέλος, η επαναλαμβανόμενη αυτή κίνηση μπορεί να σχετίζεται με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάγκη για κίνηση των ποδιών, ιδιαίτερα κατά την ανάπαυση. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, επηρεάζει περίπου το 7% του πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα πρέπει να αξιολογείται μέσα στο πλαίσιο στο οποίο εμφανίζεται, καθώς τις περισσότερες φορές αποτελεί μια ασυνείδητη μορφή συναισθηματικής αυτορρύθμισης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response