Η Κίνα ηγείται του αγώνα δρόμου στον οποίο έχουν επιδοθεί οι κεντρικές τράπεζες για την προμήθεια χρυσού καθώς οι εισαγωγές χρυσού από την Κίνα έφτασαν σε υψηλό 11 μηνών τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ.
Σύμφωνα με τα τελευταία τελωνειακά στοιχεία που ανέφερε το Bloomberg, οι εισαγωγές χρυσού έφτασαν τους 127,5 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 73% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Αυτό έρχεται μετά την αύξηση των ποσοστώσεων εισαγωγής χρυσού από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης.
Η Κίνα κατατάσσεται ως η μεγαλύτερη αγορά χρυσού στον κόσμο.
Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η τιμή του χρυσού σε γιουάν έχει αυξηθεί κατά 24%, η ισχυρότερη επίδοση που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο.
Η τιμή αναφοράς χρυσού της Σαγκάης αυξήθηκε κατά 6,9% μόνο τον Απρίλιο.
Ήταν η πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση.
Η μέση τιμή της Σαγκάης ήταν 37 δολάρια τον Απρίλιο.
Αυτό ήταν σημαντικά αυξημένο από τον μέσο όρο των 2 δολαρίων τον Μάρτιο, αντανακλώντας την αυξανόμενη ζήτηση.
Το Χρηματιστήριο Χρυσού της Σαγκάης (SGE) ανέφερε αναλήψεις χρυσού συνολικού ύψους 153 τόνων.
Αυτό αυξήθηκε κατά 27% σε μηνιαία βάση και 17% σε ετήσια βάση.
Οι αναλήψεις χρυσού από το SGE αντιπροσωπεύουν τη χονδρική ζήτηση.
Η επενδυτική ζήτηση ήταν ο κύριος μοχλός για τη συνολική ζήτηση χρυσού στην Κίνα τους τελευταίους μήνες, ακόμη και καθώς η πίεση στις τιμές έχει δημιουργήσει αντιξοότητες για την αγορά κοσμημάτων.
Ρεκόρ εισροών στα ETF
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, «συνεχιζόμενη ευρωστία στις πωλήσεις ράβδων και νομισμάτων εν μέσω ισχυρών αγορών από επενδυτές: ο χρυσός παραμένει ένα περιουσιακό στοιχείο με κορυφαίες επιδόσεις στην Κίνα, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντάθηκαν».
Εν τω μεταξύ, τα κινεζικά ETF που υποστηρίζονται από χρυσό ανέφεραν ρεκόρ εισροών χρυσού τον Απρίλιο.
Η διακράτηση αυξήθηκε κατά 65 τόνους, αυξάνοντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο χρυσού των κινεζικών ETF σε 203 τόνους.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων μηνών του 2025, το συνολικό ενεργητικό των κινεζικών ETF χρυσού υπό διαχείριση αυξήθηκε κατά 125%.
Το ενδιαφέρον των Κινέζων για τα κεφάλαια που υποστηρίζονται από χρυσό είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο.
Ο φυσικός χρυσός ιστορικά αποτελούσε το κύριο μέσο επένδυσης στη χώρα και, ακόμη και με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ETF, οι Κινέζοι επενδυτές συνεχίζουν να καταβροχθίζουν φυσικό μέταλλο. Οι πωλήσεις ράβδων και νομισμάτων χρυσού αυξήθηκαν κατά 12% σε 124 τόνους το πρώτο τρίμηνο.
Η Κίνα αντιπροσώπευε το 38% των παγκόσμιων επενδύσεων σε ράβδους και νομίσματα το πρώτο τρίμηνο.
Ενώ οι επενδύσεις σε φυσικό χρυσό αυξήθηκαν στην Κίνα (και στην Ασία ευρύτερα), μειώθηκαν στις ΗΠΑ, με τις πωλήσεις χρυσών νομισμάτων και ράβδων να μειώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.
Ένας Κινέζος αναλυτής της Jinrui Futures δήλωσε στο Bloomberg ότι οι Κινέζοι επενδυτές προτιμούν τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο και ως μακροπρόθεσμο παράγοντα διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου, ειδικά όταν οι μετοχές και τα ομόλογα δέχονται πιέσεις.
«Αναμένω ότι οι επενδύσεις και η ζήτηση αντιστάθμισης κινδύνου στην Κίνα θα παραμείνουν ανθεκτικές, καθώς οι αλλαγές πολιτικής στις ΗΠΑ δημιουργούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα».
Ένας άλλος αναλυτής δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη αποδολαριοποίηση οδηγεί επίσης τις επενδύσεις σε χρυσό. Αυτό θα μπορούσε να επιταχυνθεί εάν ο εμπορικός πόλεμος συνεχίσει να εντείνεται.
«Η Κίνα μπορεί να ενθαρρυνθεί να συνεχίσει να προχωρά πιο ενεργά για να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της μακριά από το δολάριο και τα ομόλογα των ΗΠΑ, δεδομένου ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του εμπορικού πολέμου.
Η επιθυμία μείωσης της έκθεσης στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει την Κίνα να αγοράζει περισσότερο χρυσό για να ενισχύσει τα αποθέματά της».
Πώς διαμορφώθηκε το ράλι
Ο αναλυτής της αγοράς μετάλλων, Jesse Colombo, επισημαίνει ότι η κινεζική ζήτηση έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό το ράλι του χρυσού από την αρχή.
«Από το περασμένο φθινόπωρο, προωθώ μια θεωρία ότι οι επιθετικοί επενδυτές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Κίνας – οι οποίοι βρίσκονταν πίσω από την αρχική άνοδο των 400 δολαρίων του χρυσού πριν από ένα χρόνο, η οποία ξεκίνησε αυτήν την ανοδική αγορά – σύντομα θα επανέλθουν στην άνοδο και θα βοηθήσουν στην αύξηση του χρυσού από περίπου 2.500 δολάρια σε 3.000 δολάρια και πέρα.
«Σίγουρα, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι η θέση μου εξελίσσεται ακριβώς όπως αναμενόταν – όπως αποδεικνύεται από την αύξηση του όγκου συναλλαγών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στο Χρηματιστήριο Futures της Σαγκάης (SHFE), μια ανανεωμένη αύξηση των εγχώριων κινεζικών πριμ χρυσού έναντι των διεθνών τιμών spot και τον χρυσό που εισέρχεται τώρα στην παραβολική, σχεδόν κάθετη φάση του».