Γερμανία: Τεράστιο ποσοστό μαθητών δεν γνωρίζει γερμανικά γιατί είναι μετανάστες

Κοινοποίηση:
mathites-u

Οι ιδέες, τα πιθανά μοντέλα για τα σχολεία και οι αντιδράσεις

Η υπουργός Παιδείας Κάριν Πριν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής ποσόστωσης στα σχολεία για μαθητές με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Το κρίσιμο, ανέφερε, είναι τα παιδιά να γνωρίζουν γερμανικά όταν ξεκινούν το σχολείο. Οι δηλώσεις της προκαλούν ήδη αντιδράσεις, ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Μιλώντας στην τηλεόραση της WELT, η κυρία Πριν περιέγραψε την ιδέα της ποσόστωσης ως «πιθανό μοντέλο» για τα σχολεία, παραπέμποντας στο σύστημα που εφαρμόζει η Δανία. «Νομίζω ότι πάντα έχει νόημα να εξετάζουμε τις εμπειρίες άλλων χωρών, είτε καταλήγουμε στο 30% ή στο 40%. Το κρίσιμο είναι τα παιδιά να μιλούν γερμανικά όταν ξεκινούν το σχολείο», δήλωσε, αναφερόμενη στο γεγονός ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των παιδιών που εισέρχονται στο εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς να γνωρίζουν γερμανικά.

Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμη σε προβλήματα που διαπιστώνονται στα θέματα γλώσσας και ανάπτυξης ακόμη και σε «οικογένειες που ήταν πάντα» στην Γερμανία, χωρίς μεταναστευτικό υπόβαθρο και οφείλονται, όπως είπε, στις αλλαγές στην συμπεριφορά των γονέων, από τους οποίους ζήτησε μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Σε άλλη συνέντευξή της, στην εφημερίδα BILD, η υπουργός αναφέρθηκε και σε δεξιότητες που δεν διαθέτουν πλέον τα παιδιά, όπως το να δένουν τα κορδόνια τους, να κάνουν ποδήλατο ή να κολυμπούν. Ο κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζει την εισαγωγή μιας υποχρεωτικής εξέτασης γλώσσας και ανάπτυξης για παιδιά 4 ετών σε όλη τη χώρα, κάτι που τώρα εφαρμόζεται μόνο σε κάποια κρατίδια.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την κυβερνητική επίτροπο για θέματα ενσωμάτωσης Ναταλί Πάβλικ (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, SPD), η οποία απέρριψε το ενδεχόμενο εισαγωγής ποσόστωσης. «Η Γερμανία δεν χρειάζεται ποσόστωση στις σχολικές αίθουσες», δήλωσε και υποστήριξε ότι η ανισορροπία στο εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να λυθεί με αυτόν τον τρόπο. Δήλωσε ωστόσο ότι «κάθε παιδί θα πρέπει να μπορεί να μιλήσει γερμανικά».

Η αρμόδια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για θέματα παιδείας Γιασμίνα Χόστερτ αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις της υπουργού: «Απορρίπτω κατηγορηματικά την εισαγωγή ποσόστωσης ή παρόμοιων μοντέλων. Η καλή εκπαίδευση και η ενσωμάτωση επιτυγχάνονται μέσω στοχευμένης υποστήριξης, όχι μέσω αποκλεισμών», τόνισε και ζήτησε να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των νηπιαγωγείων.

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Συλλόγου Εκπαιδευτικών Στέφαν Ντουλ από την άλλη πλευρά έκανε λόγο για «ιδανική ιδέα, η οποία έχει νόημα», επισήμανε ωστόσο τα προβλήματα που θα είχε η εφαρμογή της. «Εάν σε μια τάξη ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν τα γερμανικά ως μητρική τους γλώσσα ή που έχουν μόνο μια πολύ ατελή γνώση των γερμανικών φτάσει το 90%, τότε η μάθηση που βασίζεται σε ένα μοντέλο είναι ελλιπής και γίνεται δύσκολο για τα παιδιά να χρησιμοποιούν γερμανικά εκτός τάξης. Εξακολουθούν να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα στο προαύλιο του σχολείου», ανέφερε ο κ. Ντουλ.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Αντρέας Σλάιχερ δήλωσε στην BILD ότι οι μελέτες «σίγουρα υποστηρίζουν την εισαγωγή ενός ανώτατου ορίου». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κυρίας Πριν, ο κ. Σλάιχερ δήλωσε ότι βλέπει το θέμα με παρόμοιο τρόπο. «Γνωρίζουμε από τις συγκριτικές μας μελέτες ότι η συγκέντρωση μαθητών με μεταναστευτικό υπόβαθρο είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την σχολική επίδοση. Αυτό σημαίνει ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα που κατανέμουν ομοιόμορφα τους μαθητές με μεταναστευτικό υπόβαθρο έχουν ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα», ανέφερε.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την αντιπαράθεση, εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση, αλλά η υπουργός αναφέρθηκε σε «ένα από τα πολλά πιθανά μοντέλα». Αφορμή για την συζήτηση στάθηκαν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας PISA, τα οποία για την Γερμανία, στα μαθηματικά και στη γλώσσα, ήταν τα χειρότερα από την εισαγωγή της το 2000.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response