Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η Νότια Διοίκηση «έχει εντείνει τις επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη βόρεια περιοχή Μπέιτ Χανούν της Γάζας. Την τελευταία ώρα, δεκάδες ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν περισσότερους από 35 στόχους». Έκτοτε περισσότερες από 50 βόμβες έχουν πέσει στην πόλη.
Οι παλαιστινιακές οργανώσεις και συγκεκριμένα η Χαμάς, έπληξαν το γόητρο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον με μια επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ισραηλινών στρατιωτών και 14 τραυματιών, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά.
Αυτή η τολμηρή επιχείρηση, σε συνδυασμό με πολυάριθμες άλλες τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Γάζα, προσέφερε μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια: πως το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτύχει τον απόλυτο έλεγχο σε οποιοδήποτε μέρος της Γάζας υπάρχουν ζωντανοί Παλαιστίνιοι.
Η αποτυχία να εκτοπίσει πέρα από τον παλαιστινιακό πληθυσμό, τις ομάδες αντίστασης και να θέσει την πόλη υπό τον πλήρη έλεγχο, υποχρεώνει το Ισραήλ να διατηρεί μονάδες εκεί υπονομεύοντας τον διακηρυγμένο στόχο του να εκτοπίσει 350.000 έως 600.000 πολίτες από τον βορρά προς τη Ράφα σε κλειστά κέντρα κράτησης. Με την Ράφα ως πόλη-φυλακή.
H Μπέιτ Χανούν ως Γκερνίκα
Στην ουσία, αυτή η μικρή πόλη, που καλύπτει κατά προσέγγιση μια έκταση 12,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει εξαλειφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου, και ολόκληρος ο προπολεμικός πληθυσμός της, που υπολογίζεται σε περίπου 60.000 κατοίκους, έχει εκτοπιστεί πλήρως.
Λόγω της επικίνδυνης γειτνίασής της με τα ισραηλινά σύνορα, ανά σημεία σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου, η Μπέιτ Χανούν αποτέλεσε πρωταρχικό στόχο σχεδόν σε όλες τις προηγούμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Γάζας. Φέρει δυσανάλογα μεγαλύτερο βάρος καταστροφής σε σύγκριση με άλλες παλαιστινιακές περιοχές.
Ωστόσο, ο τελευταίος πόλεμος και η γενοκτονία δεν έχουν αφήσει σχεδόν κανένα κτίριο άθικτο- ορισμένες κατασκευές έχουν βομβαρδιστεί επανειλημμένα, καθιστώντας ολόκληρη την περιοχή ένα στοιχειωμένο πίνακα απανθρακωμένης καταστροφής. Εξ’ ου και Μοντέρνα Γκερνίκα. Πολυάριθμα απανθρακωμένα λείψανα θυμάτων βρίσκονται ακόμη και σήμερα στους δρόμους της Μπέιτ Χανούν ή είναι θαμμένα κάτω από τα ερείπια της.
Μια από τις πιο ενεργές ζώνες αντίστασης
Η Μπέιτ Χανούν παραμένει ένα από τα πιο ενεργά και τρομερά μέτωπα της παλαιστινιακής αντίστασης, βάζοντας ξανά το αντάρτικο πόλεων στο χάρτη. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στην λύση του προβλήματος για το Ισραήλ. Ναι, βομβάρδισαν όσα κτίρια ήταν μισογκρεμισμένα, όμως και πάλι θα πρέπει να πάνε με επίγειες δυνάμεις για να καθαρίσουν ολόκληρη την πόλη.
Η Μπέιτ Χανούν έχει ερείπια, όμως έχει και σήραγγες, μικρό μέρος των οποίων ανατινάχτηκε από τον ισραηλινό στρατό στις πρώτες φάσεις του πολέμου και αυτό με μεγάλο κόστος. Οι επιθέσεις των αντιστασιακών ομάδων γίνονται με RPG τύπου Γιασίν 105, σπίτια παγιδευμένα με εκρηκτικά και όπλα.
Τι είπε ο Αμπού Ομπέιντα μετά τα χτυπήματα
Ο εκπρόσωπος τύπου των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ ανέφερε πως «Η επιχείρηση του συγκροτήματος Μπέιτ Χανούν αντιπροσωπεύει άλλο ένα συντριπτικό χτύπημα των ηρωικών μουτζαχεντίν μας ενάντια στο καταρρέον κύρος του κατοχικού στρατού και των πιο εγκληματικών μονάδων του – σε ένα πεδίο μάχης που ο εχθρός ανόητα θεωρούσε “ασφαλές” αφού το ισοπέδωσε».
«Η μάχη φθοράς των μαχητών μας από τη βόρεια έως τη νότια Γάζα προκαλεί καθημερινές απώλειες. Ενώ ο εχθρός κατάφερε πρόσφατα θαυματουργές διασώσεις των στρατιωτών του από τα πυρά της κόλασης, οι μελλοντικές προσπάθειες μπορεί να αποτύχουν – αφήνοντάς μας με νέους αιχμαλώτους». Σε πρόσφατο χτύπημα με στρατιώτη οδηγό μπουλντόζας, προσπάθησαν να τον πιάσουν όμηρο, όμως αντιστάθηκε και τον πυροβόλησαν.
«Μόνο η ανθεκτικότητα του λαού μας και η γενναιότητα των μαχητών της αντίστασης διαμορφώνουν τις εξισώσεις και καθορίζουν την επόμενη φάση. Η πιο ηλίθια πιθανή απόφαση του Νετανιάχου θα ήταν να κρατήσει τις δυνάμεις του παγιδευμένες στη Γάζα».
Τι αναφέρει το Ισραήλ για την Μπέιτ Χανούν
Σε ρεπορτάζ του ραδιοφώνου του ισραηλινού στρατού, αποκαλύπτονται νέες λεπτομέρειες για το περιστατικό που συνέβη στη «νεκρή ζώνη» της Μπέιτ Χανούν – περίπου ένα χιλιόμετρο από το συνοριακό φράχτη και μόλις τρία χιλιόμετρα από την πόλη Sderot.
Η περιοχή βρίσκεται υπό συνεχή ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, σχεδόν από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια περιόδων κατάπαυσης του πυρός και διαπραγματεύσεων για τους αιχμαλώτους, το Ισραήλ δεν έχει υποχωρήσει από την περιοχή.
Όμως αυτή η νέα πραγματικότητα εγείρει το θεμελιώδες ερώτημα: πώς ήταν δυνατόν να μην υπάρχουν επαρκείς δυνατότητες πληροφοριών και αναγνώρισης σε μια τέτοια περιοχή, η οποία βρισκόταν επί μακρόν υπό στρατιωτικό έλεγχο; Και πώς μπόρεσε μια ομάδα Παλαιστίνιων μαχητών να διεισδύσει εκεί και να τοποθετήσει τέσσερις βόμβες, με μηχανισμό που ενεργοποιείται με τηλεχειρισμό;
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ τόνισε σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ δεν θα αποσυρθεί από τη νεκρή ζώνη γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, και με βάση τη θέση των υπηρεσιών ασφαλείας, ο στρατός θα διατηρήσει τη μόνιμη και συνεχή παρουσία του στις περιοχές αυτές μέχρι νεωτέρας.
Η απειλή των εκρηκτικών είναι η μεγαλύτερη για τους ισραηλινούς στρατιώτες
Ο ανταποκριτής του Ισραηλινού Στρατιωτικού Ραδιοφώνου ανέφερε ότι «Σύμφωνα με όλους τους ανώτερους διοικητές στη Γάζα, η απειλή των εκρηκτικών μηχανισμών είναι η κύρια απειλή για τις δυνάμεις μας στον τομέα. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα το πρωί, πάνω από το 70% των στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους μήνες σκοτώθηκαν λόγω εκρηκτικών μηχανισμών».
«Από τους 38 στρατιώτες που σκοτώθηκαν από την επανέναρξη των μαχών στη Γάζα τον Μάρτιο, οι 27 σκοτώθηκαν από εκρηκτικά. Οι μηχανισμοί αυτοί χρησιμοποιούνται κυρίως με δύο βασικούς τρόπους: ενέδρες στην άκρη του δρόμου (19 νεκροί) και παγιδευμένα κτίρια (6 νεκροί)» ανέφερε.
Πόσα γυναικόπαιδα θα σκοτώσουν πάλι οι γενοκτόνοι των λαών;
Eνω οι τρομοκρατες ειναι αγιοι ε?