Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση αύριο, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της χώρας.
Η Ελλάδα, όπως τονίζεται από τις διπλωματικές πηγές, έχει εκφράσει τη θέση της σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Λωρίδα της Γάζας. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αναδείξει την ανάγκη για την προστασία των πολιτών που πλήττονται από τις συγκρούσεις στην περιοχή, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ανθρωπιστικού δικαίου.
1. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της ανεμπόδιστης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
2. Η Ελλάδα διατηρεί διαρκή επικοινωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία εξαρχής στήριξε ως τον μόνο νόμιμο εκπρόσωπο των Παλαιστίνιων. Σήμερα το πρωί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε εκ νέου επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
3. Με πρωτοβουλία της Ελλάδας ως προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Ασφαλείας το μήνα Μάιο, συζητείται αύριο στη Νέα Υόρκη το θέμα της προστασίας των αμάχων, που αποτέλεσε και προτεραιότητα της θητείας της Ελλάδας. Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών.
4. Η Ελλάδα συνέχισε να στηρίζει έμπρακτα την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), παρά τις καταγγελίες που υπήρξαν σε βάρος της και τη διακοπή υποστήριξης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
5. Με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτη μέλη ανέλαβαν να παράσχουν ιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα. Η Ελλάδα έχει ήδη υποδεχτεί σε νοσοκομεία 11 παιδιά και αναμένεται συνέχεια.
6. Η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οφείλει να εκφράζεται για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα θεσμικά και όχι μέσω πρωτοβουλιών δωρητών. Στο πλαίσιο αυτό συνυπέγραψε Κοινή Δήλωση των ευρωπαϊκών κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και συμμετείχε στην Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ίδιο θέμα.
Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, η χώρα μας θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την προώθηση του βασικού της σχεδίου: άμεση και ευρείας κλίμακας ανθρωπιστική βοήθεια, άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και αποκατάσταση της Γάζας, με τελικό στόχο τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ, η ίδια πηγή εκτιμά ότι «η διακοπή των σχέσεων αυτή τη στιγμή δεν θα βοηθούσε». Όπως τονίζεται, βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες συνομιλίες και ο χρονισμός «δεν είναι κατάλληλος για να ρίξουμε γέφυρες, αλλά για να τις στήσουμε». Η λογοδοσία, προσθέτει, θα έρθει στην ώρα της, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου: «Το ζητούμενο τώρα είναι να τελειώσει ο εφιάλτης -πρόκειται για μια παγκόσμια απειλή».
Όπως τονίζει, η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες, με πρώτο βήμα τη μεταφορά τραυματισμένων παιδιών από τη Γάζα. Παράλληλα, συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ της ΕΕ και των αραβικών κρατών, με ενεργό συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Στο τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα της μαζικής διάχυσης ανθρωπιστικής βοήθειας. Όπως σημειώνεται, για να καταστεί αυτό εφικτό, απαιτείται η συγκρότηση ενός ευρέος, διεθνούς συνασπισμού.