Γάλα: Αναμένεται εκτίναξη της τιμής λόγω της ευλογιάς – Δεν υπάρχει επάρκεια στην πρώτη ύλη

Κοινοποίηση:
gala2-768x445

Μείωση στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος εξαιτίας της ευλογιάς, αναμένουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, με ταυτόχρονη αύξηση στις τις τιμές παραγωγού, όπως εκτιμούν. Ο κίνδυνος ανατιμήσεων στο ράφι αφορά όχι μόνο στο γάλα και στα γιαούρτια, αλλά και στη φέτα, καθώς οι γαλακτοβιομηχανίες μιλούν ήδη για ελλείψεις, στην πρώτη ύλη.

Καμπανάκι για ελλείψεις στην αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος, αλλά και για νέες ανατιμήσεις στο ράφι τους επόμενους μήνες κρούουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας, λόγω της ευλογιάς που έχει οδηγήσει στην θανάτωση χιλιάδων ζώων. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, η παραγωγή γάλακτος αναμένεται να μειωθεί κατά 27% σε σχέση με πέρυσι, πιέζοντας προς τα πάνω και τις τιμές παραγωγού.

Ήδη συζητιέται μία αύξηση τιμών παραγωγού της τάξεως των επτά με δέκα λεπτών. Το διάστημα αυτό εμείς θεωρούμε όμως ότι αυτή η τιμή είναι αρκετά χαμηλά σε σχέση με το κόστος παραγωγής. Αυτό που ζητάμε είναι ότι θα πρέπει να επανέλθουμε σε τιμές που υπήρχαν το διάστημα πριν τον κορoνοϊό» δήλωσε ο Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα αναμένεται να αυξηθεί από τα 1,35 με 1,4 ευρώ στα 1,65 ευρώ το κιλό, ενώ σε ότι αφορά στο κατσικίσιο εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από το 1 ευρώ το κιλό από τα 85 με 89 λεπτά του ευρώ που είναι σήμερα.

Ήδη, πάντως, οι γαλακτοβιομηχανίες αναφέρουν ότι παρατηρούνται ελλείψεις στο γάλα, προειδοποιώντας για νέες ανατιμήσεις στο επόμενο διάστημα, κυρίως στη φέτα. Έτσι, η τιμή της από τα 12,5 – 13 ευρώ το κιλό σήμερα, δεν αποκλείεται τη νέα χρονιά να ξεπεράσει ακόμη και τα 14 ευρώ το κιλό.

Κίνδυνος νέων ανατιμήσεων στη φέτα»

«Οι ελλείψεις που υπάρχουν είναι στην πρώτη ύλη. Δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί ως έχουν στο τελικό προϊόν, διότι το τελικό προϊόν παράγεται από μια πρώτη ύλη που έχει παραχθεί πριν από μερικούς μήνες, διότι ωριμάζει και πάντα μιλάμε για τη φέτα. Έτσι, με δεδομένη την ίδια την ζήτηση, θα έχουμε αύξηση στην τιμή» δήλωσε ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου γαλακτοβιομηχανίας επισημαίνει τον κίνδυνο να υπάρχουν ακόμη και ελλείψεις στην φέτα στην εγχώρια αγορά, καθώς από τους 140.000 τόνους που ανέρχεται η ελληνική παραγωγή, οι 91.000 τόνοι εξάγονται.

Ανατιμήσεις όμως αναμένονται και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response