Φτωχές χώρες ξοδεύουν εκατομμύρια σε λόμπινγκ στην Ουάσιγκτον: Αποκαλύψεις για ανταλλαγές πόρων

Κοινοποίηση:
USA_Capitol

Σε μια ανησυχητική τάση, ορισμένες από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη επιλέγουν να επενδύσουν εκατομμύρια δολάρια σε λομπίστες που έχουν στενές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις σημαντικές περικοπές στην αμερικανική εξωτερική βοήθεια.

 

Σύμφωνα με έρευνες της οργάνωσης Global Witness, χώρες όπως η Σομαλία, η Αϊτή και η Υεμένη είναι μόνο μερικές από τις 11 χώρες που έχουν προχωρήσει σε σημαντικές συμφωνίες λόμπινγκ μετά τη μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε μια πρακτική όπου πολλές από αυτές τις χώρες ανταλλάσσουν πολύτιρους φυσικούς πόρους με στρατιωτική ή ανθρωπιστική υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Έγγραφα που έχουν διαρρεύσει υποδεικνύουν ότι μέσα σε μόλις έξι μήνες από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, υπογράφηκαν συμβάσεις αξίας 17 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ εταιρειών λόμπινγκ που συνδέονται με τον Τραμπ και των χωρών που ήταν παραδοσιακά υψηλοί δικαιούχοι της USAID.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων. Αυτή η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας για τις σπάνιες γαίες με τις ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την αμερικανική υποστήριξη κατά των αντάρτων που υποστηρίζονται από τη Ρουάντα. Στο πλαίσιο αυτό, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει ήδη συνάψει συμβάσεις ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων με την Ballard Partners, μια από τις κύριες εταιρείες λόμπινγκ.

Ταυτόχρονα, η Σομαλία και η Υεμένη έχουν υπογράψει τις δικές τους συμβάσεις με την BGR Government Affairs, ενώ η κυβέρνηση του Πακιστάν, η οποία βιώνει σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, έχει επίσης προχωρήσει σε συμφωνίες με λομπίστες που συνεργάζονται με τον Τραμπ, αξίας 450.000 δολαρίων το μήνα. Αυτή η στρατηγική ενδέχεται να δημιουργήσει νέες δυναμικές στις διεθνείς σχέσεις και να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο τοπίο της εξωτερικής βοήθειας.

 

 

Οι ανταλλαγές

Η πρόσβαση σε βασικούς φυσικούς πόρους έχει γίνει προτεραιότητα για τον Τραμπ, ιδίως σε σπάνιες γαίες, καθώς θεωρούνται κρίσιμες για την ασφάλεια των ΗΠΑ, όμως οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κυριαρχούνται από την Κίνα και ο Λευκός Οίκος θέλει απεγνωσμένα να αντιστρέψει αυτήν την κατάσταση.

Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου πληρώνουν εκατομμύρια δολάρια στα λόμπι της Ουάσινγκτον
Άλλα έθνη προσφέρουν αποκλειστική πρόσβαση σε λιμάνια και στρατιωτικές βάσεις σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η διεθνής οργάνωση επισημαίνει ότι «βλέπουμε μια δραματική μείωση της βοήθειας, σε συνδυασμό με μια σαφή βιασύνη για πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά και την προθυμία της κυβέρνησης Τραμπ να εξασφαλίσει συμφωνίες σε αντάλλαγμα για οικονομική ή στρατιωτική βοήθεια» και καταλήγει ότι «η σύναψη συμφωνιών πρέπει να είναι διαφανής και δίκαιη. Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωριστεί ο ρόλος που διαδραματίζει η διεθνής βοήθεια στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου κόσμου για όλους, διατηρώντας τον διακριτό της ρόλο μακριά από το εμπόριο».

 

The Guardian

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response