Ένας αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τράβηξε στα τέλη του περασμένου χρόνου μία εκπληκτική φωτογραφία του Emi Koussi, ενός τεράστιου ηφαιστείου που αναδύεται από την καρδιά της ερήμου Σαχάρα στο βόρειο Τσαντ.
Με μήκος 70 χιλιόμετρα, ο ευρύς κώνος του ηφαιστείου είναι γεμάτος με σκοτεινές ροές λάβας που υπαινίσσονται το φλογερό παρελθόν του.
Στο κέντρο της εικόνας βρίσκεται η κορυφή του Έμι Κούσι, σκαρφαλωμένη στο χείλος μιας δραματικής ελλειπτικής καλντέρας που ρίχνει βαθιές, σκοτεινές σκιές σε όλο το έδαφος. Πανύψηλο στα 3.415 μέτρα, είναι το υψηλότερο σημείο σε ολόκληρη τη Σαχάρα.
Κοιτώντας πιο προσεκτικά θα δείτε κάτι απροσδόκητο: έναν φωτεινό λευκό πυθμένα λίμνης καλυμμένο με αλάτι που βρίσκεται στο κάτω μέρος της καλντέρας – μια εντυπωσιακή αντίθεση με το σκοτεινό ηφαιστειακό πέτρωμα. Αυτή η ξηρή αλμυρή λίμνη βρίσκεται περίπου 745 μέτρα κάτω από την κορυφή. Σε κοντινή απόσταση, μπορείτε επίσης να εντοπίσετε αρκετές κυκλικές ηφαιστειακές οπές, απομεινάρια αρχαίων εκρήξεων.

Πολυάριθμα κανάλια ξηρού ρεύματος εμφανίζονται ως λεπτές γραμμές στις πλευρές του ηφαιστείου. Παρά τις πολύ χαμηλές βροχοπτώσεις στην περιοχή, οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι τέτοια κανάλια σχηματίστηκαν από τη διάβρωση που προκλήθηκε από το νερό και συνέβη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αρκετά κανάλια στις χαμηλότερες πλαγιές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων προς το κάτω μέρος της εικόνας, επισημαίνονται με σκιές.
Μια γραμμή μικρών, κυκλικών κώνων και αεραγωγών εμφανίζεται στη βόρεια πλευρά του ηφαιστείου. Η γραμμή εκτείνεται προς τις πλαγιές του Tarso Ahon, ενός άλλου μεγάλου ηφαιστειακού βουνού. Μια κοιλότητα μεταξύ Emi Koussi και Tarso Ahon καταλαμβάνεται από βαθιά φαράγγια που ρίχνουν τις μεγαλύτερες σκιές. Το ένα φαράγγι έχει βάθος 600 μέτρα και οδηγεί το νερό δυτικά, ενώ το άλλο είναι 250 μέτρα βάθος και οδηγεί το νερό ανατολικά. Τα φαράγγια σχηματίστηκαν στην κοιλότητα λόγω της συγκέντρωσης της απορροής νερού τόσο από το Emi Koussi όσο και από το Tarso Ahon.