Eurovision 2025: Η ισπανική δημόσια τηλεόραση ζητά έλεγχο για το televoting και το 12άρι στο Ισραήλ

Κοινοποίηση:
ISRAEL

Μετά το μήνυμα για ειρήνη και δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη που μετέδωσε η ισπανική δημόσια τηλεόραση κατά την έναρξη του τελικού της Eurovision 2025, παρά τις απειλές της EBU για αυστηρές κυρώσεις, η RTVE περνά εκ νέου στην αντεπίθεση, αυτή τη φορά με φόντο τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του κοινού, γνωστού και ως televoting, στον χθεσινό τελικό του 69ου Διαγωνισμού Τραγουδιού.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η RTVE πρόκειται να ζητήσει να διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την τηλεψηφοφορία της Eurovision, προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσον ο τρόπος που γίνεται είναι ο καλύτερος και πιο διαφανής.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα El País, η RTVE θα ζητήσει αύριο, Δευτέρα από τους διοργανωτές του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, επίσημο έλεγχο των ψήφων που έλαβε από το ισπανικό κοινό, το οποίο έδωσε το 12άρι στη συμμετοχή του Ισραήλ.

Η RTVE έλαβε 142.688 ψήφους στον τελικό της Eurovision το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με την έκθεση που ζήτησε το δίκτυο από την EBU και έλαβε σήμερα, Κυριακή. Οι αρχικές πληροφορίες που έλαβε η ισπανική αντιπροσωπεία ήταν ένας κατάλογος με τις χώρες με τις περισσότερες ψήφους, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός των ψήφων που έλαβε η κάθε μία από αυτές.

Ύστερα από πίεση για μεγαλύτερη διαφάνεια, η EBU απέστειλε νέα αναφορά στην οποία αναφέρεται ότι το ισπανικό κοινό ψήφισε μέσω:

  • 7.283 τηλεφωνικών κλήσεων
  • 23.840 SMS
  • 111.565 διαδικτυακών ψήφων

Σημειώνεται πως οι συμμετέχουσες χώρες μπορούν να ψηφίσουν μέσω της εφαρμογής της Eurovision (έως και 20 ψήφους ανά άτομο, με κόστος 0,99 ευρώ ανά ψήφο), μέσω τηλεφώνου ή μέσω γραπτού μηνύματος.

Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια του Α’ Ημιτελικού, που διεξήχθη την Τρίτη και στον οποίο δεν συμμετείχε το Ισραήλ, το RTVE έλαβε σημαντικά λιγότερους ψήφους: 774 κλήσεις, 2.377 SMS και 11.310 ηλεκτρονικές ψήφους.

Ωστόσο, η εν λόγω αναφορά παρουσιάζει μόνο τα συγκεντρωτικά στοιχεία της γερμανικής εταιρείας που διαχειρίζεται το televoting και είναι υπεύθυνη για την καταμέτρησή τους, χωρίς ακριβέστερη ανάλυση, γεγονός που έχει εγείρει προβληματισμό.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ότι στην ψηφοφορία των Επιτροπών, δηλαδή στο ισπανικό jury vote, η ισραηλινή εκπρόσωπος Γιουβάλ Ραφαέλ δεν έλαβε ούτε έναν βαθμό, σε αντίθεση δηλαδή με τη μέγιστη βαθμολογία που δόθηκε στο televoting, κάτι που ενισχύει περαιτέρω τα ερωτήματα περί διαφάνειας.

Πηγές του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού σημειώνουν μάλιστα ότι και άλλες χώρες σχεδιάζουν να ζητήσουν παρόμοιες ανεξάρτητες ελεγκτικές διαδικασίες. Άγνωστο είναι το εάν ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής διευθυντής της δημόσιας διπλωματίας στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, Νταβίντ Σαράγκα, παραδέχθηκε πέρυσι στον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, ότι η υπηρεσία της οποίας ηγείται παρενέβη “στο κοινό που συμπαθεί [το Ισραήλ] για να ενθαρρύνει την ψήφο”, εκστρατείες, που συχνά υποστηρίζονται από δεξιά και ακροδεξιά κόμματα σε διάφορες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως και πέρυσι το κοινό της Ισπανίας είχε δώσει τους 12 βαθμούς στη συμμετοχή του Ισραήλ.

Η επικριτική στάση της Ισπανίας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα προκύπτει από το αίτημα που έστειλε η RTVE στην EBU ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή της Eurovision, ζητώντας να τεθεί προς συζήτηση η συμμετοχή της χώρας στο διαγωνισμό. Το αίτημα υποστήριξαν επίσης οι αποστολές της Σλοβενίας, της Ισλανδίας και της Ιρλανδίας.

Κατά τη διάρκεια του Β’ ημιτελικού της Eurovision 2025, οι σχολιαστές της RTVE, Τόνι Αγιλάρ και Τζούλια Βαρέλα, αξιοποίησαν την εμφάνιση της εκπροσώπου του Ισραήλ, για να υπενθυμίσουν το αίτημα της RTVE προς την EBU. Παράλληλα, ανέφεραν τους περισσότερους από 50.000 αμάχους θύματα στη Γάζα, ανάμεσά τους 15.000 παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Η RTVE επιβεβαίωσε ότι το μήνυμα των σχολιαστών μεταδόθηκε “σε συντονισμό με το δίκτυο”, ενώ πηγές κοντά στο κρατικό κανάλι είχαν αναφέρει πως και κατά τη μετάδοση του Τελικού του Σαββάτου θα υπήρξε κάποιο “μήνυμα” για το θέμα αυτό από την αρχή της εκπομπής, όπως και έγινε.

Παρά τη διευκρίνιση ότι το μήνυμα που ακούστηκε στον Β’ Ημιτελικό, δεν απευθυνόταν σε κάποια συγκεκριμένη χώρα, το KAN, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, υπέβαλε επίσημη καταγγελία στην EBU το μεσημέρι της Παρασκευής. Ώρες αργότερα, οι υπεύθυνοι της Eurovision επικοινώνησαν με την RTVE, μεταφέροντας τις απαιτήσεις της επιστολής σε έναν διάλογο όπου “δεν υπήρχε περιθώριο διαπραγμάτευσης“.

Η κρατική τηλεόραση της Φλάνδρας (VRT) είχε επίσης στηρίξει το αίτημα της RTVE και στην πρώτη ημιτελική μετάδοση την Τρίτη, περιλάμβανε μήνυμα υπέρ της Παλαιστίνης. Πέρυσι, η VRT είχε κόψει την εμφάνιση του Ισραήλ από τον τελικό.

Ένα από τα τρία συνδικάτα των εργαζομένων στη VRT έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα κατά της συμμετοχής του Ισραήλ, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Μπλάνκα Παλόμα, εκπρόσωπος της Ισπανίας στη Eurovision 2023, έγινε η πρώτη Ισπανίδα καλλιτέχνις που υπέγραψε την επιστολή με αίτημα τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον διαγωνισμό, υποστηρίζοντας πως τον χρησιμοποιεί ως “εργαλείο συγκάλυψης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας”. Το αίτημα έχει την υποστήριξη σχεδόν 80 καλλιτεχνών που έχουν συμμετάσχει στο φεστιβάλ, ανάμεσά τους και ο Πορτογάλος νικητής Σαλβαδόρ Σόμπραλ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response