Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται υπερωριακά για τους εργοδότες τους.
Ένας σημαντικός αριθμός αυτών δεν αμείβεται ή αμείβεται μόνο εν μέρει για τις επιπλέον ώρες εργασίας τους. Αυτή η κατάσταση έχει επιβεβαιωθεί και από στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη όσον αφορά την υπερωριακή απασχόληση και τη συχνότητα εργασίας τα σαββατοκύριακα. Η νέα έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας αποκαλύπτει ότι για την πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, η υπερεργασία είναι πλέον ο κανόνας.
Σύμφωνα με το διευθυντή του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: «το επιχειρηματικό πρότυπο που επιλέγεται στηρίζεται κυρίως στην ένταση της εργασίας».
Το 52% των εργαζομένων δουλεύουν τουλάχιστον μία με πέντε ώρες επιπλέον την εβδομάδα, ενώ το 13% δουλεύουν 46 με 50 ώρες.
Οι μισοί εξ αυτών δεν αμείβονται για τις υπερωρίες ενώ 16% λαμβάνουν μέρος μόνο της επιπλέον αμοιβής.
Πληρωμή υπερεργασίας
Χωρίς αμοιβή: 49%
Μέρος της αμοιβής: 16%
Σύνολο: 65%
Το 56% των εργαζομένων δουλεύουν τουλάχιστον ένα σαββατοκύριακο το μήνα, 18% κάνουν τουλάχιστον μία νυχτερινή βάρδια, ενώ ένας στους τέσσερις αναγκάζεται να εργαστεί συχνά στον ελεύθερο χρόνο του για να ανταποκριθεί στις εργασιακές απαιτήσεις.
Ο διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ επισημαίνει: «η αγορά εργασίας στην Ελλάδα παραείναι ευέλικτη πρέπει να υπάρξει ένα μίνιμουμ επίπεδο κοινωνικής προστασίας».
Το υπουργείο εργασίας επεξεργάζεται νέο εργασιακό νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των προσλήψεων ενώ στο τραπέζι είναι αλλαγές και στο πλαίσιο του ευέλικτου ωραρίου.
Ανάχωμα στην υποδηλωμένη εργασία φιλοδοξεί να αποτελέσει η επέκταση από την 1η Μαρτίου της ψηφιακής κάρτας στα ξενοδοχεία και την εστίαση.