Αν ανήκετε στους δικαιούχους επιστροφής ενοικίου, η ώρα πιέζει: απομένει μόλις ένα 24ωρο για να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση Ε1 και να διορθώσετε λάθη που δεν επέτρεψαν να λάβετε τα χρήματα που δικαιούστε.
Το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια στο τέλος Νοεμβρίου, όταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών δικαιούχων πιστώθηκαν πολύ μικρότερα ποσά από τα αναμενόμενα. Αρχικά υπήρξαν αντιδράσεις και σενάρια για τεχνικά προβλήματα ή αστοχίες του συστήματος, ωστόσο οι έλεγχοι έδειξαν ότι η αιτία ήταν διαφορετική: λάθη στη συμπλήρωση των κωδικών του Ε1 από τους ίδιους τους δικαιούχους.
Το συνηθέστερο λάθος αφορά τη δήλωση του ενοικίου. Πολλοί φορολογούμενοι δήλωσαν το μηνιαίο μίσθωμα αντί για το ετήσιο, με αποτέλεσμα κατά τον υπολογισμό της επιδότησης (στο 1/12) να προκύπτουν εξαιρετικά χαμηλά ποσά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα γυναίκας που διαμαρτυρήθηκε ότι, ενώ κατέβαλλε ενοίκιο 650 ευρώ τον μήνα, έλαβε επιστροφή μόλις 54,17 ευρώ. Στην πράξη, είχε δηλώσει στον σχετικό κωδικό τα 650 ευρώ ως συνολικό ποσό, αντί για τα 7.800 ευρώ που αντιστοιχούν στο ετήσιο μίσθωμα, με αποτέλεσμα η επιστροφή να υπολογιστεί σωστά – αλλά πάνω σε λάθος βάση.
Οι διορθώσεις που μπορούν να γίνουν
Οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε1 μπορούν να υποβληθούν μέχρι αύριο Τρίτη (30/12), χωρίς πρόστιμο και χωρίς επιπλέον φόρο, εφόσον οι αλλαγές αφορούν αποκλειστικά στοιχεία που σχετίζονται με τη δαπάνη του ενοικίου.
Υπενθυμίζεται ότι στους κωδικούς 811–816 δηλώνεται η ετήσια και όχι η μηνιαία δαπάνη ενοικίου που καταβλήθηκε το 2024 για κύρια κατοικία. Ο ενοικιαστής οφείλει να δηλώσει μόνο τα ποσά που έχει πράγματι καταβάλει μέσα στο έτος και όχι τυχόν οφειλές. Αν μέσα στο 2024 υπήρξε αλλαγή κύριας κατοικίας, τα ενοίκια δηλώνονται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο. Το ίδιο ισχύει και για τους κωδικούς 817–822, που αφορούν φοιτητική κατοικία.
Πέρα από το ποσό του ενοικίου, ο ενοικιαστής πρέπει να δηλώσει ΑΦΜ ιδιοκτήτη, αριθμό μισθωτηρίου και αριθμό παροχής ρεύματος. Αν στη δήλωση Ε1 το ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίζεται τόσο στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο όσο και στη δήλωση του εκμισθωτή, λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο από τα δύο, δηλαδή η πιο ευνοϊκή εκδοχή για τον ενοικιαστή.
Όσοι προχωρήσουν σε τροποποιητική δήλωση έως αύριο, θα λάβουν το ποσό που δικαιούνται έως τις 15 Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ. Η υπενθύμιση αυτή μόνο τυπική δεν είναι, καθώς κατά την πληρωμή του Νοεμβρίου διαπιστώθηκε ότι περίπου 30.000 δικαιούχοι δεν είχαν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν την επιστροφή ενοικίου.






