Mετά από 18 χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών για να αποκτήσουν παιδί, ένα ζευγάρι στις ΗΠΑ κατάφερε επιτέλους να ζήσει το όνειρο της γονεϊκότητας — χάρη στη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης.
Την ιστορία τους, την γεμάτη πόνο, απογοητεύσεις, επιμονή, αλλά με αίσιο τέλος έκανε γνωστή το CNN.
Η μάχη με την ανδρική υπογονιμότητα
Το ζευγάρι υποβλήθηκε σε δεκάδες κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης σε διάφορες χώρες, χωρίς αποτέλεσμα.
Ο λόγος;
Μια σοβαρή μορφή ανδρικής υπογονιμότητας, γνωστή ως αζωοσπερμία — δηλαδή πλήρης απουσία σπερματοζωαρίων στο σπέρμα.
Ακόμη και μετά από ώρες μικροσκοπικής παρατήρησης, οι γιατροί δεν εντόπιζαν κανένα κύτταρο ικανό να γονιμοποιήσει ωάριο.
Ωστόσο, όλα άλλαξαν όταν κλινική γονιμότητας χρησιμοποίησε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τον εξονυχιστικό έλεγχο των σπερματοζωαρίων.
Το τεχνολογικό θαύμα: STAR
Η ελπίδα ήρθε μέσω μιας νέας μεθόδου που αναπτύχθηκε στο Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ανέλαβε το ζευγάρι, με το όνομα STAR (Sperm Tracking and Recovery)
Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, το σύστημα σαρώνει δείγματα και αναλύει πάνω από 8 εκατομμύρια εικόνες την ώρα, εντοπίζοντας σπερματοζωάρια που είναι αόρατα με παραδοσιακές μεθόδους.
Το αποτέλεσμα;
Η AI εντόπισε τρία ζωντανά σπερματοζωάρια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης — οδηγώντας στην πρώτη επιβεβαιωμένη εγκυμοσύνη μέσω STAR.
Η συγκίνηση της μητρότητας
Η μέλλουσα μητέρα δήλωσε στο CNN πως, «Ήταν σαν θαύμα.
Είχαμε σχεδόν χάσει κάθε ελπίδα…» και όπως είπε, χρειάστηκε δύο ημέρες για να πιστέψει ότι είναι έγκυος, ενώ ακόμα ξυπνά κάθε πρωί με δισταγμό, μέχρι να δει στον υπέρηχο ότι το μωρό της μεγαλώνει.
δήλωσε συγκινημένη η μητέρα.
Η γέννα αναμένεται τον Δεκέμβριο.
Επανάσταση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Σύμφωνα με τους δημιουργούς της τεχνολογίας, η ανάπτυξη της STAR κράτησε πάνω από πέντε χρόνια.
Η ανεύρεση σπερματοζωαρίων σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας περιγράφεται σαν «αναζήτηση βελόνας σε άχυρα» — αλλά η AI καταφέρνει να την εντοπίσει σε λιγότερο από μία ώρα και χωρίς να καταστρέφει τα κύτταρα.
Η αζωοσπερμία επηρεάζει περίπου το 10% των ανδρών με προβλήματα γονιμότητας και συχνά δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα.
Το σπέρμα φαίνεται φυσιολογικό, αλλά κάτω από το μικροσκόπιο αποδεικνύεται κενό.
Το μέλλον της τεχνολογίας STAR
Το STAR αποτελεί μη επεμβατική μέθοδο και ήδη έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην ιατρική κοινότητα.
Αν και προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο στο Κολούμπια, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν τη μέθοδο για να την υιοθετήσουν κι άλλες κλινικές.
Το κόστος ανά ασθενή αναμένεται να είναι κάτω από 3.000 δολάρια.
Παρά τις αισιόδοξες προοπτικές, κάποιοι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο πρόωρης ενσωμάτωσης της AI στην αναπαραγωγική ιατρική, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερες κλινικές δοκιμές και επιστημονική τεκμηρίωση.
Ελπίδα για το αδύνατο
Αυτή η ιστορία δεν είναι απλώς μία προσωπική νίκη.
Είναι μια απόδειξη ότι η τεχνολογία μπορεί να φέρει φως εκεί που υπήρχε μόνο σκοτάδι, και ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί — όταν χρησιμοποιείται υπεύθυνα — να χαρίσει το πολυτιμότερο δώρο: τη ζωή.