Εντείνονται οι συζητήσεις στη Δανία περί Αμερικανικής κατασκοπείας στη Γροιλανδία

Κοινοποίηση:
shutterstock_groilandia

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, είχε πρόσφατα μια συνάντηση με ανώτερη αξιωματούχο της αμερικανικής πρεσβείας προκειμένου να συζητήσουν ένα άρθρο της Wall Street Journal.

 

Το άρθρο αυτό αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να ενισχύσουν τις κατασκοπευτικές τους δραστηριότητες στη Γροιλανδία.

Ο Ράσμουσεν τόνισε ότι η Δανία είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και εξέφρασε την αντίθεσή του στο γεγονός ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να παρακολουθούν η μία την άλλη. Στην κρατική τηλεόραση της Δανίας, υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού των εσωτερικών υποθέσεων της Δανίας, οι οποίες πρέπει να παραμένουν αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του βασιλείου. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε ότι η αμερικανίδα επιτετραμμένη Τζένιφερ Χολ Γκόντφρι φάνηκε να λαμβάνει σοβαρά υπόψη το μήνυμα που μεταφέρθηκε.

Η θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Δανία παραμένει κενή μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η υποψηφιότητα του Κένεθ Χάουερι, τον οποίο επέλεξε ο πρόεδρος Τραμπ, δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τη Γερουσία. Μέχρι τότε, η Τζένιφερ Χολ Γκόντφρι είναι επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στην Κοπεγχάγη.

Το δημοσίευμα της WSJ ανέφερε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έλαβαν οδηγίες να μάθουν περισσότερα σχετικά με το αυτονομιστικό κίνημα της Γροιλανδίας και για τις θέσεις του όσον αφορά την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού από Αμερικανούς.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως εκφράσει την έντονη επιθυμία του να προσαρτήσει τη Γροιλανδία, υποστηρίζοντας ότι το νησί είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η Γροιλανδία είναι πρώην αποικία της Δανίας στην οποία ανήκει από το 1953. Το 1979 κέρδισε κάποια αυτονομία και τότε έγιναν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στο νησί, όμως η Κοπεγχάγη εξακολουθεί να ορίζει την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και τη νομισματική πολιτική της Γροιλανδίας, προσφέροντάς της περίπου ένα δισεκ. δολάρια ετησίως.

Το 2009 η Γροιλανδία κέρδισε το δικαίωμα να κηρύξει πλήρη ανεξαρτησία έπειτα από δημοψήφισμα, όμως δεν το έχει πράξει καθώς ανησυχεί ότι το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της θα χειροτερέψει.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response