Eνεργειακή φτώχεια: Δεν τολμούν να ανοίξουν το κλιματιστικό

Κοινοποίηση:
ηλη

Οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για ψύξη το καλοκαίρι ιδίως σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η χώρα μας έρχονται να αναδείξουν μια νέα διάσταση της ενεργειακής φτώχειας καθώς οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι υπερβολικά αυξημένες θερμοκρασίες πυκνώνουν κάνοντας τη ζωή στα αστικά κέντρα ανυπόφορη για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Με βάση τα στοιχεία της Εurostat 2 στους 10 δε μπορούν να διατηρήσουν τα σπίτια τους δροσερά κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Η ζέστη αποτελεί σήμερα τον πιο σοβαρό και πιεστικό κλιματικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και θεωρείται ως ο κυριότερος «σιωπηλός δολοφόνος» του κλίματος στην Ευρώπη, ενώ τα κύματα καύσωνα ευθύνονται για το 95% των θανάτων που σχετίζονται με το κλίμα ή τον καιρό τα τελευταία 40 χρόνια (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος).

Εξαιτίας του φαινομένου της θερμικής νησίδας η απειλή του καύσωνα είναι πιο έντονη στις αστικές περιοχές καθώς οι υποδομές, οι πυκνοί πληθυσμοί και η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία στις πόλεις κατά 10-15 βαθμούς περισσότερο σε σύγκριση με τις αγροτικές περιοχές.

Η Ευρωπαϊκή Εκτίμηση Κλιματικού Κινδύνου προειδοποιεί ότι, ως η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα, η βιωσιμότητα της Ευρώπης διατρέχει κίνδυνο.

Η ανισότητα αυτή σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος ενέργειας δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για τα ευάλωτα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια ολοένα και πιο συχνών και έντονων καυσώνων.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής για την Ενεργειακή Φτώχεια (ΕΡΑΗ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε πρόσφατα σε σχετικές εκδηλώσεις του την ιδιαιτερότητα της θερινής ενεργειακής φτώχειας, που είναι μάλλον… παραμελημένη και απαιτεί θεμελιωδώς διαφορετικές προσεγγίσεις από τη χειμερινή ενεργειακή φτώχεια, καθιστώντας απαραίτητη τη διαμόρφωση νέων δεικτών, εργαλείων μέτρησης και πλαισίων πολιτικής ειδικά σχεδιασμένων για ακραίες συνθήκες θερμότητας.

Τσακίζει τις φτωχές ομάδες

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι τα μικρά παιδιά και οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ότι η ενεργειακή φτώχεια είναι κατά βάση αστικό φαινόμενο καθώς η έλλειψη χώρων πρασίνου δημιουργεί αστικές θερμικές νησίδες, Τα αστικά διαμερίσματα έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υπερθερμανθούν σε σχέση με τις μονοκατοικίες και το air condition μπορεί να αυξήσει τις θερμικές νησίδες και την πίεση του ενεργειακού δικτύου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response