Η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, προειδοποιεί ο Ilya Barsukov, MD, PhD, επικεφαλής ειδικός ενδοκρινολογίας στο MEDSI Group, σε συνέντευξή του στην Pravda.Ru.
Ο Barsukov τονίζει ότι η καλή λειτουργία του θυρεοειδούς απαιτεί επαρκή πρόσληψη ιωδίου μέσω της διατροφής. Η τακτική κατανάλωση θαλασσινών και η χρήση ιωδιούχου αλατιού μειώνουν τον κίνδυνο ενδοκρινικών διαταραχών και διατηρούν την ορμονική ισορροπία.
Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους: η υπολειτουργία (hypothyroidism) συνοδεύεται από υπνηλία, κατακράτηση υγρών και αύξηση βάρους, ενώ η θυρεοτοξίκωση (thyrotoxicosis), που χαρακτηρίζεται από υπερπαραγωγή ορμονών, προκαλεί ευερεθιστότητα, αϋπνία, τρόμο χεριών, υπερβολική εφίδρωση και ταχυκαρδία.
«Και οι δύο καταστάσεις μπορούν να θεραπευτούν αποτελεσματικά. Η έγκαιρη επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο, οι διαγνωστικές εξετάσεις και η άμεση έναρξη θεραπείας μπορούν να αποτρέψουν πλήρως τις επιπλοκές», καταλήγει ο Barsukov.






