Ελαιόλαδο: Ευνοϊκές καιρικές συνθήκες φέρνουν αύξηση στην παραγωγή

Κοινοποίηση:
oil-elaiolado-ladi-agro-696x381

Οι εκπρόσωποι του τομέα της ελαιοκαλλιέργειας εκφράζουν αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές παραγωγής ελαιολάδου, προβλέποντας ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές ή ενδεχομένως να μειωθούν και την επόμενη χρονιά. Αυτές οι θετικές εκτιμήσεις αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες παραγωγής όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

 

«Τα κλιματικά φαινόμενα μέχρι στιγμής έχουν ευνοήσει σημαντικά την καλλιέργεια της ελιάς. Παρά το γεγονός ότι οι βροχοπτώσεις είναι περιορισμένες, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ειδικά στη Λακωνία, παρατηρούμε έντονη ανθοφορία», αναφέρει ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιολάδου Μολάων – Πακίων Λακωνίας, Παναγιώτης Ντανάκας.

Η αύξηση της παραγωγής στις 240.000 τόνους πίεσε προς τα κάτω τις τιμές παραγωγού, οι οποίες διαμορφώνονται στα 4-4,5 ευρώ το κιλό, όταν την προηγούμενη χρονιά κινούνταν στα επίπεδα των 8 ευρώ, με τη μείωση να αποτυπώνεται πλέον και στα ράφια.

«Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τον Μάρτιο από την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μια μείωση της τιμής κατά 23% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Από την αρχή του έτους είναι μια μείωση της τάξης του 17%. Μπορούμε να περιμένουμε περαιτέρω μείωση», σημειώνει ο διευθυντής τοιυ Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, Λευτέρης Κιοσές.

Στο λιανεμπόριο, η τιμή του ελαιολάδου έχει πέσει από τα 12,5 στα 10,7 ευρώ το λίτρο, ενώ σε προσφορά πωλείται στα 6,9 ευρώ. Αντίστοιχα, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τα 15 ευρώ το λίτρο έχει υποχωρήσει στα 13 και με έκπτωση διατίθεται ακόμα και στα 8,9 ευρώ.

«Η τιμή έχει πλέον ισορροπήσει και σε επίπεδο παραγωγού με μια αρκετά σημαντική βέβαια μείωση, αλλά και σε επίπεδο κατανάλωσης. Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις τυποποίησης προβαίνουν σε σημαντικές εκπτώσεις και προσφορές ως διόρθωση της αύξησης που είχε συμβεί πέρσι», τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Γιώργος Οικονόμου.

Υψηλά είναι και τα αποθέματα ελαιολάδου, τα οποία αντιστοιχούν στο 50% της παραγωγής, καθώς η ιταλική αγορά, που αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή του ελληνικού προϊόντος κάλυψε τις ανάγκες της με εισαγωγές από την Ισπανία.

Οι Έλληνες παραγωγοί από την πλευρά τους δεν ρίχνουν όλες τις ποσότητες στην αγορά ελπίζοντας σε καλύτερες τιμές στο μέλλον.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response