Ελ Σαλβαδόρ: Ο πρόεδρος απορρίπτει τις κατηγορίες συνεργασίας με συμμορίες

Κοινοποίηση:
prison_bars_shutterstock_724345753-768x432

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, δημοσίευσε εικόνες μελών εγκληματικών οργανώσεων από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Σεκότ, προσπαθώντας να γελοιοποιήσει και να απορρίψει τις κατηγορίες που τον θέλουν να έχει διαπραγματευτεί μαζί τους στο παρελθόν.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις δύο κορυφαίων στελεχών της συμμορίας Barrio 18 σε συνέντευξή τους στη διαδικτυακή εφημερίδα El Faro, οι διαπραγματεύσεις αυτές φέρονται να συνέβαλαν στην πολιτική ανέλιξη του Μπουκέλε, ο οποίος έγινε αρχικά δήμαρχος του Σαν Σαλβαδόρ (2015-2018) και αργότερα πρόεδρος της χώρας το 2019.

«Ο Μπουκέλε σύναψε συμφωνία με τις συμμορίες» αστειεύτηκε ο πρόεδρος, συνοδεύοντας το κείμενό του με ένα βίντεο στο οποίο εικονίζονται μέλη συμμοριών, δεμένα με χειροπέδες, να μπαίνουν στη φυλακή Σεκότ, η οποία μπορεί να στεγάσει 40.000 κρατούμενους.

Υπό τον τίτλο «Το Σύμφωνο», το βίντεο περιλαμβάνει και ένα γράφημα που δείχνει πώς το Σαλβαδόρ εξελίχθηκε από τη βιαιότερη χώρα του κόσμου (χωρίς να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση) στην ασφαλέστερη, με μόλις 1,9 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που δημοσίευσε η El Faro, οι συμμορίες διαπραγματεύτηκαν με τη μεσολάβηση δύο συνεργατών του Μπουκέλε, του Κάρλος Μαροκίν, διευθυντή του κυβερνητικού προγράμματος «Τεχίδο Σοσιάλ» και του Όσιρις Λούνα, υφυπουργού Δικαιοσύνης και γενικού διευθυντή των φυλακών της χώρας.

 

Το 2021, επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στους Λούνα και Μαροκίν, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε μυστικές διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες των συμμοριών Mara Salvatrucha (MS-13) και Barrio 18.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλόφωνο διαδικτυακό περιοδικό Le Grand Continent ο αντιπρόεδρος του Σαλβαδόρ, Φέλιξ Ουλόα διέψευσε ότι υπάρχει οποιαδήποτε κυβερνητική πολιτική «διαπραγμάτευσης» με τις συμμορίες, κάνοντας λόγο για «μεμονωμένες ενέργειες».

«Στην περίπτωση του Σαλβαδόρ, μετά το 2019, ο πρόεδρος Μπουκέλε δεν ενέκρινε ποτέ καμία διαπραγμάτευση με τις συμμορίες. Ορισμένα άρθρα του Τύπου υποστηρίζουν ότι κάποιοι κρατικοί λειτουργοί διαπραγματεύτηκαν, αλλά επρόκειτο για μεμονωμένες ενέργειες. Δεν είναι η πολιτική της κυβέρνησης», υποστήριξε.

Η Ένωση Σαλβαδοριανών Δημοσιογράφων (APES) από την πλευρά της ζήτησε πληροφορίες για την υπόθεση από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν έχει ανταποκριθεί.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response