Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Έλον Μασκ, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (08/10), συμφώνησε να προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τα τέσσερα κορυφαία στελέχη του Twitter που είχε απολύσει αμέσως μετά την εξαγορά της εταιρείας το 2022, έπειτα από μήνες νομικής διαμάχης σχετικά με ανεξόφλητες αποζημιώσεις ύψους άνω των 128 εκατομμυρίων δολαρίων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνια, οι δύο πλευρές – οι πρώην επικεφαλής του Twitter, Παράγκ Αγκραουάλ (διευθύνων σύμβουλος), Νεντ Σιγκάλ (οικονομικός διευθυντής), Βιγιάγια Γκάντε (νομική διευθύντρια) και Σον Έντζετ (γενικός σύμβουλος) – κατέληξαν σε συμφωνία διακανονισμού με τον Έλον Μασκ και την εταιρεία X.
Η συμφωνία, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με το Verge, εξαρτάται από την πλήρωση «ορισμένων προϋποθέσεων» που δεν έχουν αποκαλυφθεί και πρέπει να ικανοποιηθούν σύντομα, ενώ οι προθεσμίες της δίκης έχουν ανασταλεί ώστε να δοθεί χρόνος στον Έλον Μασκ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Επισημαίνεται ότι η αγωγή κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2024 ύστερα από μακρά διαμάχη με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία. Τα πρώην στελέχη υποστήριξαν ότι ο Έλον Μασκ ολοκλήρωσε πρόωρα την εξαγορά του Twitter, ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να τους «εξαπατήσει» και να τους στερήσει 200 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχικά μπόνους, τα οποία θα κατοχυρώνονταν την επόμενη ημέρα.
Μάλιστα, στην αγωγή παρατίθεται απόσπασμα από τη βιογραφία του Έλον Μασκ, γραμμένη από τον Γουόλτερ Άιζακσον, όπου ο επιχειρηματίας φέρεται να λέει ότι το να κλείσει τη συμφωνία μία ημέρα νωρίτερα θα δημιουργούσε μια «διαφορά 200 εκατομμυρίων στο βάζο με τα μπισκότα». Στο ίδιο βιβλίο, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας φέρεται να είπε στον συγγραφέα ότι θα «κυνηγήσει κάθε ένα από τα στελέχη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Twitter μέχρι την ημέρα που θα πεθάνουν».
Πιθανή επανέναρξη της δίκης
Η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς τα μέρη έχουν προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου για να ικανοποιήσουν τους όρους του διακανονισμού. Αν αυτό δεν συμβεί, η δίκη εναντίον του Έλον Μασκ και της εταιρείας X θα συνεχιστεί κανονικά.
Πάντως, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι η πρώτη που αντιμετωπίζει ο Έλον Μασκ μετά την εξαγορά του Twitter. Τον Αύγουστο του 2024, η X προχώρησε σε συμβιβασμό με χιλιάδες πρώην εργαζόμενους που είχαν απολυθεί μαζικά το 2022, χωρίς να τους δοθεί η απαιτούμενη προειδοποίηση 60 ημερών πριν από τη λήξη της σύμβασής τους, όπως προβλέπει η αμερικανική εργατική νομοθεσία.
Η υπόθεση που «στοιχειώνει» τον Μασκ
Μάλιστα, η διαμάχη με τα πρώην στελέχη αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τον αντιφατικό τρόπο διοίκησης του Έλον Μασκ, ο οποίος από την πρώτη ημέρα της εξαγοράς του Twitter προχώρησε σε μαζικές απολύσεις, αναδιοργανώσεις και αλλαγή της ταυτότητας της πλατφόρμας σε X.
Παρά το τεράστιο οικονομικό μέγεθος της συμφωνίας εξαγοράς, οι εντάσεις με τα πρώην κορυφαία στελέχη δείχνουν ότι οι πληγές από εκείνη την περίοδο παραμένουν ανοιχτές και, όπως φαίνεται, κοστίζουν εκατομμύρια