Έκρηξη οργής στην Ουκρανία: Ζητούν την παραίτηση του Ζελένσκι λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς

Κοινοποίηση:
zelenski

Την παραίτηση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητούν οι πολίτες στην χώρα του, λόγω εκτεταμένης διαφθοράς.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Τρίτη, ενέκρινε νόμο με τον οποίο οι μέχρι πρότινος ανεξάρτητες υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς τέθηκαν υπό εκτελεστικό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Politico, οι μεταρρυθμίσεις επιτρέπουν στον Β.Ζελένσκι και την ομάδα του να κάνουν κατάχρηση της ειδικής εξουσίας τους σε καιρό πολέμου.

Μάλιστα, την Τρίτη εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Κιέβου και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, ενοχλημένοι από την κίνηση να περάσει η νομοθεσία.

Ο νέος νόμος δίνει στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος διορίζεται από τον Πρόεδρο, άμεση εξουσία επί του προηγουμένως ανεξάρτητου Εθνικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NABU) και της Ειδικής Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς (SAP).

Η NABU είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση της κυβερνητικής διαφθοράς. Ακόμα, η SAP είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των ποινικών ερευνών που δρομολογούνται από την NABU.

Μάλιστα, η NABU, σε δήλωσή της στο Telegram πριν από την υπογραφή του νομοσχεδίου σε νόμο, περιέγραψε τις σαρωτικές νέες εξουσίες που παραχωρούνται στον γενικό εισαγγελέα. Σε αυτές περιλαμβάνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες που αφορούν σε όλες τις υποθέσεις της NABU, το δικαίωμα να δίνει δεσμευτικές οδηγίες στους ανακριτές της NABU και να μεταφέρει τις υποθέσεις τους εάν οι οδηγίες αυτές δεν τηρούνται, καθώς και το δικαίωμα να περατώνει τις έρευνες.

«Εάν αυτό το νομοσχέδιο ψηφιστεί, ο επικεφαλής της SAP θα γίνει μια ονομαστική προσωπικότητα και η NABU θα χάσει την ανεξαρτησία της και θα γίνει μια υποδιαίρεση της Γενικής Εισαγγελίας», δήλωσε η NABU, προειδοποιώντας ότι η νομοθεσία «θα μπορούσε να καταστρέψει οριστικά την ανεξαρτησία του συστήματος καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ουκρανία».

Σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου σε νόμο, το βράδυ της Τρίτης (22/7), ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν προκλητικός παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις και διαμαρτυρίες.

«Η υποδομή κατά της διαφθοράς θα λειτουργήσει, μόνο χωρίς ρωσική επιρροή, πρέπει να καθαρίσει από αυτήν», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, προσθέτοντας: «Φυσικά, η NABU και η SAP θα λειτουργήσουν. Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι στην Ουκρανία το αναπόφευκτο της τιμωρίας όσων παραβαίνουν τον νόμο, είναι πραγματικά εξασφαλισμένο».

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία εναντίον των πρακτόρων της NABU είναι θολά και ότι οι συλλήψεις της Δευτέρας ήταν πρόσχημα για την υπονόμευση των Αρχών.

Σε ανακοίνωσή της, η NABU δήλωσε ότι οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας «καταστρέφουν ουσιαστικά την ανεξαρτησία της NABU και της SAP και ουσιαστικά υποτάσσουν τις δραστηριότητές τους στον Γενικό Εισαγγελέα».

Αναφερόμενη στις σκληρές προσπάθειες της Ουκρανίας να καθαρίσει την κυβερνητική διαφθορά μετά την επανάσταση του Μαϊντάν το 2014, η δήλωση της NABU αναφέρει: «Η υποδομή της Ουκρανίας κατά της διαφθοράς, που χτίστηκε από το 2015, θα καταστραφεί εάν εφαρμοστεί η νομοθεσία». Ο εν λόγω φορέας ευχαρίστησε τους Ουκρανούς που διαμαρτυρήθηκαν κατά των μεταρρυθμίσεων, την Τρίτη (22/7), λέγοντας: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να υπερασπιζόμαστε την ανεξαρτησία των ερευνών μας από παρεμβάσεις».

Ο Ρουσλάν Κραβτσένκο, τον οποίο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διόρισε στο ρόλο του τον περασμένο μήνα, επέμεινε ότι τα παρατηρητήρια θα διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους.

«Δεν υπάγονται σε εμένα», δήλωσε σε ενημέρωση την Τρίτη, αναφερόμενος και στις δύο υπηρεσίες. Σχετικά με τους εισαγγελείς της SAP, είπε ότι «θα είμαστε μια οικογένεια, εκείνοι θα ασχοληθούν με τις ποινικές τους διαδικασίες και εμείς θα ασχοληθούμε με τις δικές μας και μαζί θα βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Η NABU δεν αναφέρεται σε εμένα».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response