Σαμποτάζ των διεθνιστών ή… τυχαίο γεγονός;
Εκρήξεις συγκλόνισαν ένα ουγγρικό και ένα ρουμανικό διυλιστήριο πετρελαίου τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου. Διεξάγονται έρευνες και για τις δύο περιπτώσεις από τις αρχές Ουγγαρίας και Ρουμανίας.
Η πρώτη έκρηξη έπληξε το διυλιστήριο Petrotel-Lukoil στο Πλοϊέστι της Ρουμανίας, περίπου στις 11:30 π.μ. τοπική ώρα τη Δευτέρα. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο βιομηχανικό σύστημα αποχέτευσης, με την καταπακτή ενός φρέατος αποχέτευσης να εκτινάσσεται κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Το εργοστάσιο της Petrotel-Lukoil είναι μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου της Ρουμανίας και ανήκει στη ρωσική εταιρεία Lukoil.
Το πετρέλαιο που διυλίζεται στη Százhalombatta τροφοδοτεί κυρίως τις εγχώριες αγορές, αλλά και, σε σημαντικές ποσότητες, τη Σλοβακία.
Στη Μόσχα δεν θεωρούν τα παραπάνω περιστατικά ασύνδετα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επικείμενη σύνοδο Πούτιν-Τραμπ στη Βουδαπέστη.
Ενδεικτικό είναι το σχόλιο του κορυφαίου διπλωμάτη του Κρεμλίνου, Κίριλ Ντμίτριεφ:
Η Ουγγαρία δέχεται επίθεση επειδή εργάζεται σε μια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη; Πυρκαγιά ξεσπά στο διυλιστήριο του Δούναβη – το μεγαλύτερο της Ουγγαρίας που επεξεργάζεται ρωσικό πετρέλαιο. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.