Οι γιατροί συχνά θα σας πουν να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα ή τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή κορεσμένων λιπαρών.
Η συμβουλή τους είναι σωστή, καθώς η συχνή κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων νευρολογικών παθήσεων όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοια.
Ωστόσο, ως νευρολόγος, μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν και κάποιες άλλες, εκπληκτικές και λιγότερο γνωστές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για να αποτρέψετε σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, αναφέρει ο νευρολόγος Baibing Chen.
1. Κατεστραμμένα κονσερβοποιημένα τρόφιμα
Κίνδυνος: Αλλαντίαση – προκαλείται από την αλλαντοτοξίνη, μια εξαιρετικά ισχυρή νευροτοξίνη.
Συμπτώματα: Παράλυση, θολή όραση, αναπνευστική ανεπάρκεια.
Συμβουλή: Ποτέ μην καταναλώνετε διογκωμένα, ραγισμένα ή βαθουλωμένα κουτιά.
2. Μεγάλα τροπικά ψάρια υφάλων
Κίνδυνος: Σιγκουατοξίνη – θερμοσταθερή νευροτοξίνη που προκαλεί δηλητηρίαση από τσιγουατέρα.
Συμπτώματα: Ζάλη, αίσθημα καύσου, μυρμήγκιασμα, ακόμη και έντονοι εφιάλτες.
Συμβουλή: Αποφύγετε μπαρακούντα, ροφό, μαγιάτικο, ιδιαίτερα σε τροπικές περιοχές.
3. Άψητο ή κακομαγειρεμένο χοιρινό
Κίνδυνος: Νευροκυστικέρκωση – προκαλείται από τις προνύμφες της ταινίας του χοίρου.
Συμπτώματα: Επιληπτικές κρίσεις, αυξημένη πίεση στον εγκέφαλο, άνοια.
Συμβουλή: Πάντα να μαγειρεύετε καλά το χοιρινό, ειδικά όταν ταξιδεύετε.
4. Μη παστεριωμένο γάλα
Κίνδυνος: Μικρόβια όπως Listeria, E. coli, Salmonella.
Συμπτώματα: Μηνιγγίτιδα, κρίσεις, κώμα, ακόμα και θάνατος.
Συμβουλή: Επιλέγετε παστεριωμένο γάλα. Οι «φυσικές» ιδιότητες του νωπού γάλακτος δεν δικαιολογούν τους κινδύνους.
Ο νευρολόγος Baibing Chen επισημαίνει ότι η πρόληψη νευρολογικών παθήσεων δεν αφορά μόνο τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά — αλλά και την προσεκτική επιλογή λιγότερο γνωστών «επικίνδυνων» τροφών. Με την αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση και τα ταξίδια, ο κίνδυνος έκθεσης σε τέτοιες ουσίες αυξάνεται.