Εφιάλτης για τους Έλληνες η ακριβή στέγη: Έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ΕΕ

Κοινοποίηση:
akinita-2-630x400

Το 1/3 των Ελλήνων ξοδεύουν για ανάγκες στέγασης το 40% του εισοδήματός τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της Τραπέζης της Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στη δυσχερέστερη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το πόσο προσιτή είναι η στέγαση.

Ενδεικτικά, στην Ελλάδα σχεδόν το 1/3 των νοικοκυριών σε αστικές περιοχές καταγράφεται να δαπανά πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για την κάλυψη του κόστους που σχετίζεται με τη στέγαση, όπου συμπεριλαμβάνονται λογαριασμοί υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ενοίκια, πληρωμές στεγαστικού δανείου και δημοσιονομικά τέλη.

Σε συνθήκες ανόδου των τιμών των ακινήτων και του κόστους ενέργειας και υψηλού κόστους δανεισμού, το στεγαστικό κόστος αυξάνεται σταδιακά, καθιστώντας τη στέγαση ακόμη λιγότερο προσιτή για τα εγχώρια νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, οι δημόσιες δαπάνες για στέγαση, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών-μελών.

Τα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να προσαρμόσουν τα καταναλωτικά τους πρότυπα, δεδομένου ότι η ζήτηση στέγασης είναι γενικά ανελαστική.

Αφετέρου, δυσχεραίνεται η συσσώρευση πλούτου μέσω αποταμιεύσεων, γεγονός που έχει άμεσες επιδράσεις στις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η προσιτότητα στέγασης στο ελληνικό πλαίσιο αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τα εγχώρια νοικοκυριά, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως καταδεικνύεται από τα δεδομένα της EU-SILC.

Η μελέτη επιβεβαιώνει την ύπαρξη προβλήματος μη προσιτής στέγης το οποίο βαίνει επιδεινούμενο, παρουσιάζοντας σημαντική περιφερειακή ετερογένεια.

Ο συνδυασμός αυξανόμενου ποσοστού εισοδήματος που δαπανάται για στέγαση και αύξησης του δείκτη υπερβολικού στεγαστικού κόστους υποδηλώνει δομικές αλλαγές στο στεγαστικό κόστος, τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τη σύνθεση του πληθυσμού.

Οι ενοικιαστές, οι άνεργοι, τα νεότερα νοικοκυριά, εκείνα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και τα μικρότερα σε μέγεθος νοικοκυριά είναι εκείνα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση σε προσιτή κατοικία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα των εκθέσεων της Eurostat προκύπτει ότι ο βαθμός αστικοποίησης επηρεάζει σημαντικά την προσιτότητα στέγασης: στις αστικές περιοχές, και ιδιαίτερα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν υψηλότερο στεγαστικό κόστος σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, γεγονός που καθιστά τη στέγαση λιγότερο προσιτή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Αφού στηρίζετε όσους ζούνε με κληρονομιές & ενοίκια (νδ, πασόκ, σύριζα και τα ρέστα), τι περιμένετε να γίνει; Καλά να πάθετε. Αυτοί οι τύποι ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ενοικιαστών. Δεν θέλετε να το δείτε; Πρρόβλημά σας. Να σας κοπανάει κάτω το κάθε 30χρονο τσουτσέκι/κληρονομάκι λοιπόν μέχρι να βάλετε μυαλό.

Leave a Response