Αν έχεις βρεθεί ποτέ να αναρωτιέσαι «από τι φτιάχνονται τα hot dog;», βρίσκεσαι στο σωστό μέρος. Όμως προσοχή – μόλις μάθεις, δεν υπάρχει επιστροφή.
Τα hot dog θεωρούνται το κατεξοχήν αμερικανικό φαγητό. Ωστόσο, η πραγματική τους καταγωγή βρίσκεται πολύ πιο ανατολικά, στη Γερμανία και την Αυστρία. Εκεί ήταν γνωστά ως wiener ή frankfurter, ανάλογα με την περιοχή, και έφτασαν στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα από Γερμανούς μετανάστες. Με την εμφάνιση της μαζικής παραγωγής, γεννήθηκε το σύγχρονο hot dog.
Η παραγωγή βέβαια έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια και τα κονσερβοποιημένα λουκάνικα που βρίσκεις σήμερα στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι πολύ διαφορετικά από τα αρχικά λουκάνικα της Φρανκφούρτης.
Αλλά πώς φτιάχνονται στην πραγματικότητα;
Μια από τις πιο λεπτομερείς παρουσιάσεις της διαδικασίας παραγωγής προήλθε από τη σειρά του Discovery Channel «How It’s Made» το 2003, που αποκάλυψε τι συμβαίνει μέσα σε ένα εργοστάσιο παραγωγής hot dog.
Σύμφωνα με την εκπομπή, τα περισσότερα αμερικανικά hot dog ξεκινούν ως μείγμα από αλεσμένο βοδινό, χοιρινό και κοτόπουλο, παρόμοιο με τη συνταγή των βιεννέζικων wiener. Τα υπολείμματα του κρέατος αλέθονται και αναμειγνύονται, ενώ προστίθενται άμυλο, αλάτι και διάφορα αρωματικά.
Το αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο… ροζ πάστα τύπου Teletubbies custard παρά φαγητό. Κατόπιν, προστίθενται νερό και σιρόπι καλαμποκιού – «για λίγη γλυκύτητα» – και το μείγμα αναδεύεται μέσα σε τεράστιους μεταλλικούς κάδους.
Το μείγμα στη συνέχεια διοχετεύεται σε σειρές από πλαστικό περίβλημα, μια σύγχρονη εκδοχή του παραδοσιακού εντέρου προβάτου, με τους εργάτες να φτιάχνουν σε μόλις 35 δευτερόλεπτα μια αλυσίδα hot dog που θα κάλυπτε δύο φορές το μήκος ενός γήπεδου ποδοσφαίρου.
Τα λουκάνικα ψήνονται και καπνίζονται, έπειτα ψύχονται και συσκευάζονται – έτοιμα να φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Απόλαυση ή αποστροφή;
Αν και έχουν περάσει 22 χρόνια από τότε που προβλήθηκε το επεισόδιο, το βίντεο εξακολουθεί να προκαλεί την ίδια αντίδραση: σοκ, αηδία και ορκισμένες δηλώσεις ότι «ποτέ ξανά hot dog».
«Έχασα την όρεξή μου για μια εβδομάδα», σχολίασε ένας θεατής. Άλλος είπε: «Δεν έχω φάει hot dog εδώ και 10 χρόνια, εξαιτίας αυτής της εκπομπής».
Φυσικά, δε συμφώνησαν όλοι – κάποιοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να τα απολαμβάνουν, ενώ άλλοι παραδέχθηκαν πως είναι καλύτερο να γνωρίζουμε από πού προέρχεται το φαγητό μας, όσο… δύσπεπτη κι αν είναι η αλήθεια.






