Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο ιδρώνουμε όταν τρώμε ένα γεύμα με κρέας;
Το φαγητό παράγει θερμότητα
Το σώμα σας όσο πιο σκληρά λειτουργεί, τόσο πιο πολύ θερμαίνεται. Όταν τρώτε ένα γεύμα, το σώμα σας πρέπει να διασπάσει όλα όσα τρώτε στην απλούστερη μορφή τους.
Διαφορετικές τροφές χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να διασπαστούν
Γενικά, το σώμα σας χρησιμοποιεί περίπου το 10% της ημερήσιας ενέργειάς του για να καταναλώνει, να χωνεύει και να απορροφά την τροφή που τρώτε.
Ορισμένες τροφές απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να διασπαστούν από άλλες.
– Τα λίπη απαιτούν τη λιγότερη ποσότητα ενέργειας για την πέψη, με θερμική επίδραση από 0% έως 3%.
– Οι υδατάνθρακες απαιτούν λίγη περισσότερη προσπάθεια, δημιουργώντας ένα θερμικό αποτέλεσμα από 5% έως 10%.
– Η πρωτεΐνη προσφέρει πιο σύνθετη θρεπτική αξία που απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να διασπαστεί, με αποτέλεσμα θερμική επίδραση 20% έως 30%.
Επομένως, το κρέας χρειάζεται πολλή περισσότερη προσπάθεια για να διασπαστεί.
Ο μεταβολισμός έχει σημασία
Ο μεταβολισμός είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο. Η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητάς σας, η γενετική και μια σειρά από άλλους παράγοντες μπορεί να τον επηρεάσουν.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αυξήσεις της θερμοκρασίας μπορεί να είναι πιο εμφανείς σε:
– Νεότερους ανθρώπους που έχουν πιο ενεργό μεταβολισμό
– Άτομα με ενεργό τρόπο ζωής
– Άτομα με χαμηλότερο σωματικό λίπος
Τι κρέας τρώτε
Το είδος του κρέατος, ο τρόπος παρασκευής του και ο τρόπος καρυκεύματός του μπορεί όλα να έχουν αντίκτυπο στο αν θα σας κάνουν να ιδρώσετε και πόσο.
Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το κοτόπουλο και το αρνί είχαν μερικές από τις υψηλότερες θερμογενετικές επιδράσεις, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματος σημαντικά περισσότερο από άλλα κρέατα σε ένα παράθυρο δύο ωρών μετά το φαγητό.
Τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα μπορεί επίσης να συμβάλλουν, με τα πιο πικάντικα τρόφιμα να προκαλούν αντίδραση από το νευρικό σας σύστημα. Τα τρόφιμα με υψηλή θερμοκρασία από το μαγείρεμα μπορεί επίσης να σας προκαλέσουν εφίδρωση.
Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι ωμές τροφές μπορεί στην πραγματικότητα να απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να χωνευτούν και μπορεί επίσης να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας.
Υποκείμενες παθήσεις
Εκτός από το κρέας, άλλες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις μπορεί να σας κάνουν να ιδρώνετε μετά το γεύμα σας.
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η εφίδρωση κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά το φαγητό θα μπορούσε να σχετίζεται με πιο ανησυχητικές ιατρικές παθήσεις όπως:
– Το σύνδρομο Frey, που συνήθως αναπτύσσεται μετά από χειρουργική επέμβαση στον αυχένα ή στους σιελογόνους αδένες ή ακόμα και μετά από λίφτινγκ προσώπου.
– Ο διαβήτης, ο οποίος επηρεάζει τις μεταβολές του σακχάρου στο αίμα σας πριν ή λίγο μετά το φαγητό.
– Η νόσος του Πάρκινσον, καθώς και άλλες συγκεκριμένες νευρολογικές παθήσεις, μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων σας, οδηγώντας σε ανώμαλη εφίδρωση.






