Διώρυγα του Παναμά: Προσωρινή διαχείριση λιμανιών από δανέζικο κολοσσό μετά από δικαστική απόφαση

Κοινοποίηση:
panama-canal-brian-j-tromp-3J1kq7KF6kA-unsplash

Η δανέζικη ναυτιλιακή Maersk θα αναλάβει προσωρινά την εκμετάλλευση δύο από τα λιμάνια που βρίσκονται στην είσοδο της Διώρυγας του Παναμά, ανακοίνωσε η Ναυτιλιακή Αρχή της χώρας. Πρόκειται για τα λιμάνια Μπαλμπόα και Κριστόμπαλ, για τα οποία η προηγούμενη παραχώρηση στον όμιλο CK Hutchison του Χονγκ Κονγκ ακυρώθηκε πρόσφατα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Παναμά.

Η κυβέρνηση του Παναμά βασίζεται στη Maersk μέσω της θυγατρικής της, APM Terminals, για την προσωρινή διαχείριση των δύο τερματικών σταθμών μέχρι να λυθούν οι νομικές και διαχειριστικές λεπτομέρειες. Η δικαστική απόφαση πυροδότησε ένταση με το Πεκίνο, ενώ η Ουάσινγκτον χαιρέτισε την εξέλιξη, τονίζοντας ότι περιορίζεται η κινεζική επιρροή στη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια δίοδο, που διέρχονται περίπου το 5% των παγκόσμιων εμπορευματικών ροών.

Ο πρόεδρος του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνιο, είχε νωρίτερα αναφέρει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τη Maersk για την προσωρινή ανάληψη της διαχείρισης. Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση «ενθαρρυντική», υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανεξαρτησίας της Διώρυγας από ξένα συμφέροντα.

Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Διώρυγας του Παναμά και τον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για τον έλεγχο της σημαντικής αυτής εμπορικής οδού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response