Διατροφολόγος αποκάλυψε ποιοι είναι οι καλύτεροι χυμοί φρούτων που μπορείτε να καταναλώνετε.
«Ο χυμός φρούτων παρέχει θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, κάλιο και φυλλικό οξύ, καθώς και φυτικές ενώσεις όπως φλαβονοειδή», λέει ο διατροφολόγος Ρομπ Χόμπσον.
«Ένα μικρό ποτήρι μπορεί να συμπληρώσει μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά το να το πίνετε τακτικά είναι σαν να πίνετε ένα αναψυκτικό ‘μεταμφιεσμένο’».
Ο χυμός αφαιρεί τις φυτικές ίνες από το φρούτο και επιβραδύνει την απορρόφηση της ζάχαρης. Χωρίς αυτήν, η φυσική φρουκτόζη μετατρέπεται σε «ελεύθερη ζάχαρη», προκαλώντας απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο και την ενέργεια στο αίμα, ακολουθούμενες από μια πτώση, εξηγεί ο διατροφολόγος.
«Το πρόβλημα δεν είναι ο χυμός αυτός καθαυτός, αλλά η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης», προσθέτει ο Χόμπσον, τονίζοντας ότι είναι δύσκολο να ελέγξουμε την ποσότητα που πίνουμε και ορισμένες φορές οδηγούμαστε σε υπερβολές.
«Πιείτε τον με το φαγητό – ένα μικρό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση της απότομης αύξησης του σακχάρου και να ενισχύσει την απορρόφηση σιδήρου από τα δημητριακά ή τη βρώμη».
«Όταν πίνετε χυμό, το σώμα σας απορροφά τα φυσικά σάκχαρα και τα θρεπτικά συστατικά πιο γρήγορα από ό,τι από ολόκληρα φρούτα, επειδή έχουν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες.
Εξακολουθείτε να λαμβάνετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα, αλλά χάνετε τα οφέλη των φυτικών ινών για την υγεία του εντέρου, την πληρότητα και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα», εξηγεί.
Συμβουλεύει να μην πίνουμε πάνω από 150 ml την ημέρα και να διαλέγουμε πάντα χυμούς από 100% συμπυκνωμένα φρούτα, ή ιδανικά φρεσκοστημένους.
Ποιοι χυμοί είναι, λοιπόν, οι καλύτεροι, σύμφωνα με τον διατροφολόγο;
Χυμός ροδιού
Ο χυμός ροδιού είναι γεμάτος πολυφαινόλες, γεγονός που τον καθιστά την κορυφαία επιλογή του Χόμπσον.
Αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και βελτιώνοντας την ενδοθηλιακή λειτουργία – την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων.
Το σκούρο κόκκινο φρούτο είναι επίσης μια πλούσια πηγή ελλαγιτανινών, χημικών ουσιών που αλληλεπιδρούν με αμυλούχα τρόφιμα για να μειώσουν τη συνήθη απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα, προσθέτει.
Ωστόσο, ενώ τα ολόκληρα ρόδια παρέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και στην πρόληψη των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα, ο Χόμπσον προειδοποιεί να προσέχετε τα πρόσθετα σάκχαρα και να μην τον πίνετε μόνο του, αλλά ως συνοδευτικό σε ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
Χυμός πορτοκαλιού
Ο χυμός πορτοκαλιού έχει φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C – περιέχει πάνω από το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης – φυλλικό οξύ και κάλιο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση σε μικρές ποσότητες μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής και να αυξήσει τα επίπεδα βιταμίνης C, μειώνοντας παράλληλα τη φλεγμονή.
Όσον αφορά την επιλογή μεταξύ συμπυκνωμένου ή μη συμπυκνωμένου χυμού, το πρώτο είναι πιθανό να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ενώ οι χυμοί «με κομματάκια» περιέχουν ελαφρώς περισσότερες φυτικές ίνες, καθιστώντας τους την πιο υγιεινή επιλογή.
Χυμός γκρέιπφρουτ
Ο χυμός γκρέιπφρουτ είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τον Χόμπσον.
«Κάθε ποτήρι περιέχει σχεδόν τη μισή από την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C και είναι γεμάτο με κάλιο και φυτικές ενώσεις όπως το ναριγγένιο, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα», εξήγησε.
Ωστόσο, όσοι λαμβάνουν φάρμακα όπως στατίνες, ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και αντικαταθλιπτικά πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, καθώς οι χυμοί με γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά μεταβολίζονται από το ήπαρ.
Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καούρα ή οδοντική ευαισθησία, μπορεί να διαπιστώσουν ότι η αραίωση του χυμού με νερό ή η κατανάλωσή του μαζί με ένα γεύμα βοηθάει.
Χυμός κράνμπερι
«Ενώ ο χυμός κράνμπερι δεν μπορεί να θεραπεύσει μια ουρολοίμωξη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υποτροπής σε ορισμένα άτομα», σημειώνει ο Χόμπσον.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα κράνμπερι περιέχουν μια ομάδα χημικών ουσιών που ονομάζονται προανθοκυανιδίνες (PAC), οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι εμποδίζουν ορισμένα βακτήρια – όπως το E. coli – που ευθύνονται για τις ουρολοιμώξεις να κολλήσουν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος.
Ωστόσο, ο διατροφολόγος προειδοποιεί ότι οι συσκευασμένοι χυμοί μπορεί να έχουν πολλή ζάχαρη, που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του κράνμπερι.
Χυμός ανανά
Ο χυμός ανανά είναι καλή πηγή βιταμίνης C, μαγγανίου – το οποίο βοηθά στην υποστήριξη της υγείας των οστών – και βρομελίνης.
Η βρομελίνη θεωρείται ότι βοηθά στην πέψη και μειώνει τη φλεγμονή, καθιστώντας τον χυμό ανανά μια ελκυστική επιλογή για όσους πάσχουν από φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
«Το μειονέκτημα είναι ότι έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, επομένως πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ποσότητα που πίνετε», προειδοποίησε η διατροφολόγος.
Χυμός μήλου
«Ο χυμός μήλου τείνει να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, αλλά χαμηλότερη σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με επιλογές όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή ροδιού», υποστηρίζει ο διατροφολόγος.
Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι τα μήλα, τα οποία είναι πλούσια σε φλαβονοειδή – μια φυτική ένωση γνωστή για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της – βοηθούν στην προώθηση της υγιούς γήρανσης.