Δείτε για ποιο λόγο τρώμε λιγότερο όταν κάνει πολλή ζέστη

Κοινοποίηση:
paidi-kai-diatrofi-paidi-troei-poli

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο τρώμε λιγότερο όταν κάνει πολλή ζέστη;

Αυτό είναι μία απολύτως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που συμβαίνει για συγκεκριμένους λόγους, αναφέρει μία Αμερικανίδα ειδικός.

Το κλειδί είναι η προκαλούμενη από την τροφή θερμογένεση, δηλαδή η παραγωγή θερμότητας από την πέψη των τροφίμων που καταναλώνουμε, λέει η διαιτολόγος Dr. Beth Czerwony, συνεργάτις του Τμήματος Διατροφής της Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Η πέψη ενεργοποιείται κάθε φορά που τρώμε, για να διασπάσει την τροφή και να απορροφήσει ο οργανισμός τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Διαρκεί αρκετές ώρες και στη διάρκειά της παράγεται θερμότητα.

Η ποσότητα της παραγόμενης θερμότητας εξαρτάται από το είδος της τροφής και τις θερμίδες που περιέχει. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση αυξάνει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος.

Όταν κάνει ζέστη, αυτό έχει ως συνέπεια να ιδρώνουμε περισσότερο (για να μειωθεί η εσωτερική θερμοκρασία μας). Ταυτοχρόνως αυξάνεται η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ οργανισμού και περιβάλλοντος.

Ο οργανισμός, όμως, δεν θέλει να υπερθερμανθεί, τονίζει η Dr. Czerwony. Έτσι, όταν έχει πολλή ζέστη, καταστέλλει το αίσθημα της πείνας για να αποφύγουμε την θερμογένεση.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει τον χειμώνα, προσθέτει. Όταν κάνει κρύο το σώμα χρειάζεται την πρόσθετη εσωτερική θερμότητα για να διατηρηθεί ζεστό. Αυτός είναι ο λόγος που όταν έχει πολύ κρύο νιώθουμε να πεινάμε ασταμάτητα.

Πρόσθετοι παράγοντες

Η θερμογένεση των τροφίμων, όμως, δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο μας «κόβεται» η όρεξη το καλοκαίρι. Ρόλο μπορεί να παίζει και η αυξημένη φυσική δραστηριότητα που δεν επιτρέπει στον οργανισμό να αντιληφθεί την πείνα.

Πολλοί από εμάς, εξ άλλου, προσπαθούν να χάσουν και βάρος εν όψει των διακοπών τους και έτσι συνειδητά επιλέγουν πιο υγιεινές και με λιγότερες θερμίδες τροφές.

Όταν όμως κάποιος τρώει περισσότερες σαλάτες, φρούτα και προϊόντα ολικής, καταναλώνει περισσότερες φυτικές ίνες.

Αντίστοιχα, όταν τις συνδυάζει με κρέας, ψάρι ή πουλερικά, καταναλώνει περισσότερες πρωτεΐνες.

Τόσο οι φυτικές ίνες όσο και οι πρωτεΐνες είναι γνωστό ότι παρέχουν παρατεταμένο κορεσμό της πείνας. Έτσι, όταν κάνει ζέστη μπορεί να πεινάμε λιγότερο και να τρώμε λιγότερο φαγητό.

Η αφυδάτωση είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να παίζει ρόλο στην μειωμένη όρεξη του καλοκαιριού.

Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, επιβραδύνεται η λειτουργία του εντέρου και η πέψη των τροφίμων, εξηγεί η Dr. Czerwony. Υπάρχει επίσης περίπτωση να αρχίσουμε να νιώθουμε ναυτία.

Επιπλέον, όταν είμαστε αφυδατωμένοι εντείνεται το αίσθημα της δίψας και το τελευταίο που σκεφτόμαστε είναι το φαγητό.

«Αν νιώθετε έντονη δίψα, είστε πολύ αφυδατωμένοι και χρειάζεστε επειγόντως νερό», προειδοποιεί η ειδικός. «Για να ενυδατώνεστε καλά στη ζέστη, πρέπει να πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να διψάτε».

Εάν, όμως, παρατηρήσετε ακραία αλλαγή στην όρεξή σας ή σας ανησυχεί η ανορεξία σας, πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, τονίζει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response