Ο Yuri Fedorenko, διοικητής του ουκρανικού συντάγματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών Achilles, δήλωσε σε βίντεο στο κανάλι «News Factory» ότι Ρώσοι πράκτορες επιχειρούν να παγιδεύσουν Ουκρανούς στρατιώτες μέσω εφαρμογών γνωριμιών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περιστατικό που υποστηρίζει ότι συνέβη στο Χάρκοβο, Ουκρανός στρατιώτης σε άδεια έκλεισε ραντεβού με γυναίκα που γνώρισε online.
Όταν έφτασε στο σημείο συνάντησης — ένα καφέ — εμφανίστηκε ρωσικό drone. Ο στρατιώτης, είπε ο Fedorenko, σώθηκε επειδή βγήκε για λίγο για τσιγάρο.
«Δεν υπήρχε πραγματικό πρόσωπο» δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι ο στρατιώτης είχε επικοινωνία με ομάδα που στόχευε στη συλλογή πληροφοριών για μονάδες υψηλής αποτελεσματικότητας και στη συνέχεια στον εντοπισμό στόχου για χτύπημα με FPV drone.
Ο Fedorenko προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται — όπως είπε — για μεμονωμένο περιστατικό, καλώντας τους στρατιώτες να είναι προσεκτικοί απέναντι σε ύποπτες επαφές και στην πιθανότητα εσωτερικής διείσδυσης.






