Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών το 2024, καθώς την περασμένη χρονιά εξήγαγε αγαθά αξίας 605,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι δασμοί ύψους 30% που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα στις οικονομίες μίας σειράς χωρών.
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές του ευρωπαϊκού μπλοκ προς τις ΗΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με το Forbes είναι πιθανό να επηρεαστούν από τους δασμούς, αποτελούν τα μηχανήματα, ο ηλεκτρικός εξοπλισμός, τα ηλεκτρονικά είδη, διάφορα οπτικά, φωτογραφικά και ιατρικά και φαρμακευτικά είδη, αεροσκάφη, πλαστικά, ποτά και καλλυντικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως, το 1/5 των εξαγωγών της ΕΕ κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, με τα φαρμακευτικά προϊόντα να αντιπροσωπεύουν το 15% των εξαγωγών αγαθών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, ενώ ακολουθεί ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Επισημαίνεται, δε, ότι η μεγαλύτερη μοναδική εξαγωγή της ΕΕ προς τις ΗΠΑ το 2024 ήταν τα φαρμακευτικά προϊόντα, πάντως οι δασμοί που εντάχθηκαν στην «Ημέρα της Απελευθέρωσης» τα εξαιρούν. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προειδοποιήσει με επιβολή δασμών ύψους 200% στον φαρμακευτικό τομέα, επιπλέον του συντελεστή 30% που ανακοινώθηκε το Σάββατο (12/7).
Ποια ευρωπαϊκή οικονομία πρόκειται να πληγεί περισσότερο;
Ο συνολικός αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή οικονομία θα εξαρτηθεί από τον πραγματικό δασμολογικό συντελεστή που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ και την αντίδραση της Ευρώπης, ωστόσο οι επιπτώσεις δεν θα είναι ισότιμες σε όλες τις οικονομίες.
Σε έκθεση του think tank Bruegel που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, όταν οι δασμοί με τους οποίους είχε προειδοποιήσει τότε ο Τραμπ ανερχόταν στο 25%, αναφέρεται ότι η ζημία θα μπορούσε να ανέλθει περίπου στο 0,3% του ΑΕΠ της ΕΕ.
«Μόνο οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν κατά περίπου 8% τον συνολικό όγκο εμπορίου της ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια» όπως προειδοποίησε σε πρόσφατη έκθεση ο Ρόρι Φένεσι, ανώτερος οικονομολόγος της Oxford Economics.
Σύμφωνα με το euronews, οι χώρες με την υψηλότερη αξία στις εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ, οι οποίες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή για τις οικονομίες τους, είναι η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ολλανδία.
Τα κράτη που φαίνεται πως είναι περισσότερο εκτεθειμένα στους δασμούς που ανακοινώθηκαν είναι η Γερμανία λόγω της αυτοκινητοβιομηχανίας και η Ιρλανδία λόγω των μεγάλων ποσοτήτων φαρμακευτικών προϊόντων που εξάγει στις ΗΠΑ.
Η Γερμανία ο μεγάλος «χαμένος»
Ήδη από τον Απρίλιο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% στην αυτοκινητοβιομηχανία, φάνηκε πως η Γερμανία θα ήταν η χώρα της ΕΕ που θα έχανε τα περισσότερα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τότε του think tank Bruegel, οι δασμοί αυτού του βεληνεκούς θα μπορούσαν να κοστίσουν το 0,4% του ΑΕΠ της χώρας μακροπρόθεσμα.
Μάλιστα, έως ότου οι διαπραγματεύσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ καταλήξουν σε κάποια συμφωνία ή ρήξη στα προϊόντα του φαρμακευτικού τομέα «ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας φαίνεται να είναι ο πιο ευάλωτος στους δασμούς των ΗΠΑ, καθώς δεν φαίνεται να έχουν προγραμματιστεί σημαντικές εξαιρέσεις» ανέφερε δήλωσε το euronews.
Η γερμανική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές, οι οποίες ενισχύονται από τον τομέα των μηχανοκίνητων οχημάτων της χώρας. Σχεδόν το ένα τέταρτο (22,7%) των συνολικών γερμανικών εξαγωγών κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ.
«Η Γερμανία ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία που είναι πιθανότερο να πληγεί περισσότερο και αναμένουμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο» δήλωσε στο Euronews ο αναπληρωτής διευθυντής και ανώτερος οικονομολόγος της Moody’s Ratings, Άντριου Χάντερ.
Αλυσιδωτές επιπτώσεις λόγω της Γερμανίας
Σύμφωνα με τον ίδιο, δε, οι μικρότερες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και άλλων χωρών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη «οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό ενσωματωμένες στις βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού της Γερμανίας, θα πληγούν επίσης σημαντικά».
Την ίδια ώρα, όμως, η αβεβαιότητα θα μπορούσε εν τέλει να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες επενδύσεων και θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ακόμα και για εκείνες τις χώρες όπου η άμεση έκθεση στις εξαγωγές των ΗΠΑ είναι σχετικά περιορισμένη, όπως η Γαλλία ή η Ισπανία, η ανάπτυξη είναι πιθανό να μειωθεί από την παγκόσμια αβεβαιότητα» δήλωσε ο Χάντερ.
Το 53,7% των εξαγωγών της Ιρλανδίας κατευθύνεται στις ΗΠΑ
Η φαρμακευτική βιομηχανία που βασίζεται στην έρευνα αποτελεί βασικό πλεονέκτημα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι ένας από τους κορυφαίους σε απόδοση τομείς υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη.
Συνέβαλε άμεσα και έμμεσα στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 311 δισεκατομμύρια ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) και 2,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PWC.
Επομένως το πλήγμα θα είναι μεγάλο, εάν πράγματι, επιβληθούν οι δασμοί που έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η χώρα που θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ιρλανδία, καθώς πάνω από το ήμισυ των εξαγωγών αγαθών της (53,7%) κατευθύνεται προς την αγορά των ΗΠΑ.
Εάν τελικά ο φαρμακευτικός τομέας πληγεί από τους δασμούς «η Ιρλανδία θα είναι η οικονομία της ΕΕ που θα κινδυνεύσει περισσότερο» δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Επενδύσεων στην BCA Research, Μάθιου Σάβαρι.