Δασμοί Τραμπ: Οι επιστολές φέρνουν κόκκινο στα χρηματιστήρια

Κοινοποίηση:
xrimatistirio

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα για τη Wall Street, η οποία είδε τα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών να ανατρέπονται. Το κλίμα ήταν αρνητικό από την αρχή, αλλά επιδεινώθηκε με την αποκάλυψη από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, των σχεδίων του για επιβολή δασμών, ανακοινώνοντας νέα επίπεδα δασμών για επτά χώρες, που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου.

 

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν ρευστοποιήσεις στα νομίσματα των επηρεαζόμενων χωρών και αναστάτωσαν τις παγκόσμιες αγορές. Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 0,94% και έκλεισε στις 44.406 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,79% στις 6.229 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε μείωση 0,92% φτάνοντας τις 20.412 μονάδες.

Αντίθετα, οι αγορές ομολόγων παρουσίασαν κέρδη, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ανεβαίνει στο 4,391% και του 30ετούς στο 4,926%.

Η αναστάτωση στις αγορές εντάθηκε όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ άρχισε να αναρτά στο Truth Social τις πρώτες επιστολές σχετικά με τους νέους δασμούς. Όπως αποκάλυψε, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν δασμούς 25% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία και το Καζακστάν, 30% σε προϊόντα από τη Νότια Αφρική και 40% για προϊόντα από το Λάος και τη Μιανμάρ.

Η λίστα των χωρών θα επεκταθεί τις επόμενες ώρες, καθώς η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, ανέφερε ότι περίπου 12 ακόμη χώρες θα λάβουν επιστολές τη Δευτέρα από τον πρόεδρο, οι οποίες θα δημοσιευτούν στα κοινωνικά δίκτυα. Ανέφερε επίσης ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιστολές τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέφυγε το πρώτο κύμα των επιστολών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Ευρώπη δεν έλαβε επιστολή από τον Τραμπ. Αυτό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ προχωρούν πολύ καλά.

 

Ο κ. Μπέσεντ αποκάλυψε, επίσης, πως στο τραπέζι υπάρχει πιθανή παράταση της κρίσιμης προθεσμίας της 9ης Ιουλίου για τρεις εβδομάδες, για τις χώρες που απλά δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τα deal τους με τις ΗΠΑ, χωρίς βέβαια να τις κατονομάζει.

Στο τελευταίο αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η οποία δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει τις επόμενες ώρες προεδρικό διάταγμα για την αναβολή της καταληκτικής ημερομηνίας από την 9η Ιουλίου την 1η Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει αν η παράταση θα αφορά όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

«Οι επενδυτές πρέπει να είναι σε εγρήγορση για κινδύνους από τους τίτλους των ειδήσεων», σχολίασε ο Φαουάντ Ραζακζάντα από την City Index και τη Forex.com. «Υπάρχει περιθώριο για συμφωνίες της τελευταίας στιγμής, αλλά το ίδιο και για την αναζωπύρωση των εμπορικών εντάσεων».

Για τους Ίαν Λίνγκεν και Βέιλ Χάρτμαν της BMO Capital Markets, οι πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης δείχνουν ότι αυτό «είναι απλώς μια ακόμη τακτική» στη διαπραγματευτική διαδικασία.

«Οι βραχυπρόθεσμες συμφωνίες είναι περιορισμένης εμβέλειας και αφήνουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα», σχολίασε ο Σεθ Κάρπεντερ από τη Morgan Stanley. «Οι συνολικές εμπορικές συμφωνίες που μειώνουν την αβεβαιότητα στο εμπόριο θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν και απαιτούν σαφήνεια όσον αφορά τις συνεχιζόμενες έρευνες και τις νομικές προκλήσεις».

Μέχρι στιγμής, η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική, με υγιή επίπεδα απασχόλησης και ήπιο πληθωρισμό. Ωστόσο, η Fed παρακολουθεί με ανησυχία τις επιπτώσεις των δασμών, παρά την πίεση από τον Τραμπ για μείωση επιτοκίων, καθώς επιθυμεί να διαπιστώσει πώς οι νέοι δασμοί θα επηρεάσουν την παραγωγή τους επόμενους μήνες.

Οι επενδυτές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed τον Ιούνιο, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη, προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για τις προθέσεις του συμβουλίου και τις τάσεις μεταξύ των μελών.

Σε επίπεδο μετοχών, στο επίκεντρο της πτώσης βρέθηκε η Tesla που έχασε κοντά στο 7%, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά στην πρόθεση του Έλον Μασκ να ξεκινήσει και πάλι να ασχολείται με την πολιτική, μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας νέου κόμματος.

Αναλόγως υπό σημαντική πίεση βρέθηκαν και έτερες Big Tech, όπως η Apple, η Alphabet, η AMD και η Nvidia. Ειδικά η τελευταία μετά τα κέρδη της Πέμπτης είχε καταφέρει να ανακτήσει την πρωτιά ως η εταιρεία με την μεγαλύτερη αξία διεθνώς, παρακάμπτοντας την Microsoft.

Πτώση που ξεπέρασε το 4% κατέγραψαν οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota και Honda, μετά το… ραβασάκι του Τραμπ προς το Τόκιο για τους νέους δασμούς στο 25%.

Στις χαμένες ξεχώρισαν επίσης η First Solar, η Dow και η Molina Healthcare.

Στον αντίποδα στις μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο ξεχώρισαν η WNS Holdings με άλμα περίπου 14% μετά την ανακοίνωση ότι ο γαλλικός όμιλος Capgemini συμφώνησε στην εξαγορά της για 3,3 δισ. δολάρια, αλλά και η Tapestry που θεωρήθηκε ότι είναι πιο ανθεκτική στην αβεβαιότητα σε σχέση με έτερους διεθνείς κολοσσούς στον κλάδο των ειδών πολυτελείας.

Κόντρα στο καθοδικό ρεύμα των τεχνολογικών κατάφερε να κινηθεί η Palantir Technologies υποστηριζόμενη από την εκτίμηση της Wells Fargo για υψηλότερες τιμές στόχου για την μετοχή της.

Αξιοσημείωτο και το άλμα της Uber Technologies κατά πάνω από 6%, που έπιασε έτσι νέο ιστορικό υψηλό και ανέβασε τα συνολικά κέρδη της για φέτος κοντά στο 60%.

Καλές επιδόσεις και για τις ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης φυλακών, όπως η Geo Group και η CoreCivic, καθώς το νέο φορονομοσχέδιο Τραμπ ορίζει σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για τα κέντρα κράτησης των μεταναστών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response