Δανία: Πλάνα για επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια

Κοινοποίηση:
CEZ_NUCLEAR-PLNT-1

Η Δανία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να άρει μια απαγόρευση που διαρκεί 40 χρόνια σχετικά με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια.

 

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας δήλωσε ότι αυτή η κίνηση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική της Δανίας, η οποία μέχρι τώρα έχει δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλίματος, Ενέργειας και Υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, Λαρς Άαγκααρντ, η κυβέρνηση θα διεξάγει μια λεπτομερή ανάλυση των πιθανών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών πυρηνικής ενέργειας. Μια έκθεση που θα περιλαμβάνει τα ευρήματα αυτής της ανάλυσης αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στον επόμενο χρόνο.

«Η Δανία δεν έχει προηγούμενη εμπειρία με την πυρηνική ενέργεια και αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να αρχίσουμε να αναλύουμε τις δυνατότητες. Μπορεί αυτή η τεχνολογία να συμπληρώσει αυτό που είναι κυρίαρχο στη χώρα μας: την ηλιακή ή την αιολική ενέργεια;» δήλωσε ο ίδιος.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι φυσικά δεν μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που να βασίζεται μόνο στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο για να το υποστηρίξει», πρόσθεσε ο Άαγκααρντ.

 

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές πτυχές που σχετίζονται με τις νέες πυρηνικές τεχνολογίες τις οποίες η Δανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να χειριστεί και ότι δεν διαθέτει επαρκείς γνώσεις επί του θέματος. «Μπορούμε να πούμε με αυτοπεποίθηση ότι αυτή η τεχνολογία είναι ασφαλής; Πού θα διαθέσουμε τα πυρηνικά απόβλητα; Είναι οι αρχές μας προετοιμασμένες αν κάτι πάει στραβά; Και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής. Δεν έχουμε αυτή τη γνώση, αλλά τη χρειαζόμαστε» δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, ο Άαγκααρντ απέρριψε την ιδέα ότι η παραδοσιακή πυρηνική ενέργεια θα επιστρέψει στη Δανία, η οποία την απαγόρευσε το 1985.

Το 2005, οι Δανοί πανηγύριζαν όταν η γειτονική Σουηδία έκλεισε τον πυρηνικό αντιδραστήρα Barseback 2, που βρίσκεται κοντά στην Κοπεγχάγη ακριβώς απέναντι από τον πορθμό Όρεσουντ.

Ενώ η Σουηδία έχει κλείσει τους περισσότερους από τους πυρηνικούς της σταθμούς την τελευταία δεκαετία, η σημερινή κυβέρνηση υιοθετεί σταθερά μια φιλο-πυρηνική στάση και επιδιώκει να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς σταθμούς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response