Σε 24ωρη απεργία προχωρούν το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στο ελεύθερο θέατρο, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. Η κινητοποίηση αφορά ηθοποιούς, τεχνικούς και εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων και αναμένεται να προκαλέσει εκτεταμένες αλλαγές στο πρόγραμμα παραστάσεων σε θέατρα της Αθήνας και της περιφέρειας.
Ήδη αρκετές θεατρικές παραγωγές έχουν ενημερώσει το κοινό για ακυρώσεις ή μεταφορές παραστάσεων, καλώντας τους θεατές να τροποποιήσουν τα εισιτήριά τους. Κεντρικό αίτημα της απεργίας είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με τις ενώσεις των θεατρικών παραγωγών, διαδικασία που, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 13 χρόνια, παρά τις επανειλημμένες διαπραγματεύσεις.
Η ΠΟΘΑ επισημαίνει ότι η κινητοποίηση εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την εργοδοτική πλευρά, η οποία, όπως καταγγέλλεται, αποφεύγει την ουσιαστική συμφωνία επικαλούμενη διαρκώς διαφορετικές αιτιολογίες. Στόχος των εργαζομένων είναι η κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και η ρύθμιση των όρων απασχόλησης στον χώρο του θεάτρου.
Από την απεργία εξαιρείται το προσωπικό ασφαλείας των θεάτρων, όπως οι φύλακες, όπου υπάρχουν, οι ταμίες εισιτηρίων και τα τμήματα προβολής και επικοινωνίας, αποκλειστικά για την ενημέρωση του κοινού, εφόσον προβλέπεται εργασία βάσει του αναρτημένου προγράμματος στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Οι εργαζόμενοι στον χώρο του θεάτρου δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων.






