Χωρίς αύξηση για τέταρτη χρονιά περίπου 650.000 συνταξιούχοι – Το «αγκάθι» της προσωπικής διαφοράς

Κοινοποίηση:
ANADROMIKA

Περίπου 650.000 συνταξιούχοι στην Ελλάδα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αύξηση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, λόγω της προσωπικής διαφοράς, που προέκυψε από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Η προσωπική διαφορά αποτελεί το ποσό που προκύπτει από τη διαφορά ανάμεσα στο παλαιό ύψος της σύνταξης (πριν τον νόμο Κατρούγκαλου) και στο νέο, μικρότερο ποσό που θα προέκυπτε με βάση τον επανυπολογισμό.

Όταν οι αυξήσεις φτάσουν και ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά, τότε η σύνταξή τους θα αυξηθεί και πάλι, αλλά για την ώρα μένει στα επίπεδα του 2014.

Σωρευτικές απώλειες και η ανάγκη για μέτρα στήριξης

Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν ήδη μείνει χωρίς αυξήσεις για τρία συνεχόμενα χρόνια (2023, 2024 και 2025), με σωρευτική απώλεια του εισοδήματός τους κατά 13,15%.

Εάν συνεχιστεί η κατάσταση και το 2026, οι απώλειες αναμένονται να φτάσουν το 15%.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, εξετάζει διάφορες προτάσεις για να αντιμετωπίσει το θέμα και να προσφέρει λύσεις στους συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας.

Τα σενάρια για τη μεταρρύθμιση της προσωπικής διαφοράς

Μερικά από τα σενάρια που μελετώνται περιλαμβάνουν την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, με την ενσωμάτωσή της στις συντάξεις ή το «κούρεμα» της προσωπικής διαφοράς κατά 50%, κάτι που θα επιτρέψει στους συνταξιούχους να πάρουν αυξήσεις νωρίτερα από το 2026.

Ωστόσο, υπάρχουν και διλήμματα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οι νέοι συνταξιούχοι από το 2019 και μετά δεν επηρεάζονται από την προσωπική διαφορά και συνεχίζουν να λαμβάνουν μειωμένες συντάξεις.

Μέχρι να λυθεί το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς, η κυβέρνηση ενδέχεται να εφαρμόσει μια νέα επιδότηση, ανάλογη με αυτή του 2025, η οποία θα παρέχει κλιμακωτά ποσά σε συνταξιούχους με κύριες συντάξεις από 700 ευρώ και πάνω.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τα Κερατά τους τα Τράγια οι Αλήτες με τις δήθεν προσωπικές διαφορές και τα τεχνάσματα τους για να εξαφανίσουν αυτούς που τους Μεγάλωσαν και στερηθεικαν τα πάντα να τους Μεγαλώσουν. Και αυτοί τους στέλνουν στον «ΤΆΦΟ» πριν την ώρα τους! Οι Μορφωμένοι ΚΑΤΈΣΤΡΕΨΑΝ τα πάντα. Λυπάμαι που χάνονται οι κόποι μιας Ζωής για να καλύψουν τις κλεψιές τους, οι Εγκληματίκες συμμορίες.

Leave a Response