Η σύνοδος κορυφής της ομάδας Brics στο Ρίο ντε Τζανέιρο ανέδειξε τις «σοβαρές ανησυχίες» των χωρών σχετικά με την επιβολή «μονομερών» δασμών, εν μέσω του αυξανόμενου εμπορικού πολέμου που έχει προκαλέσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε, οι 11 χώρες της ομάδας εξέφρασαν ανησυχία για την αύξηση των μονομερών τελωνειακών και μη τελωνειακών μέτρων που βλάπτουν το εμπόριο και πλήττουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Η δήλωση δεν αναφέρθηκε άμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στον Τραμπ, τη στιγμή που πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για την κατάσταση αυτή. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στην αρχή της συνόδου παρουσίασε μια απαισιόδοξη εικόνα της διεθνούς συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση της πολυμέρειας στις διεθνείς σχέσεις.
Εντυπωσιακή ήταν η απουσία του προεδρεύοντος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση είναι ξεπερασμένη και ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να ενισχύσουν τη χρήση των εθνικών νομισμάτων στις εμπορικές τους συναλλαγές.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων, με τον Λούλα να καλεί τους συμμετέχοντες να μην παραμείνουν απαθείς απέναντι στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Οι Brics απαιτούν «άμεση, μόνιμη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Brics καταδίκασαν και «τις στρατιωτικές επιθέσεις» κατά του Ιράν, χωρίς να κατονομάσουν τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ. Η ομάδα, που έχει ως στόχο την επανεξισορρόπηση της παγκόσμιας τάξης υπέρ του «Παγκόσμιου Νότου», διευρύνθηκε το 2023 με την ένταξη νέων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Αιθιοπίας, καθιστώντας την ολοένα πιο ετερόκλιτη και δυσχεραίνοντας τις κοινές θέσεις.