Blue Monday: Είναι πράγματι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου;

Κοινοποίηση:
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η «Blue Monday» πέφτει κάθε χρόνο την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Είναι, υποτίθεται, η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, που συχνά αποδίδεται σε έναν συνδυασμό κακών καιρικών συνθηκών, στη μεταχριστουγεννιάτικη ηρεμία, στα τεταμένα οικονομικά και στις ανέφικτες πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις. Είναι όμως στην πραγματικότητα η πιο θλιβερή μέρα του χρόνου; Η σύντομη απάντηση είναι «όχι». Ο όρος «Blue Monday» επινοήθηκε για πρώτη φορά το 2004 από τον Cliff Arnall, έναν ψυχολόγο και ομιλητή με κίνητρα, αφού τον προσέγγισε η βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία Sky Travel για να βρει μια φόρμουλα για να καθορίσει την πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους.

Η Blue Monday έγινε στη συνέχεια το επίκεντρο μιας διαφημιστικής καμπάνιας Sky Travel που σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τις κρατήσεις για διακοπές που, όπως πρότεινε η εταιρεία, θα ανακουφίσουν λίγη από τη δυστυχία της Blue Monday. Ωστόσο, ο υπολογισμός του Arnall έχει απορριφθεί από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα. «Τα χειμωνιάτικα μπλουζ είναι μια φυσική απάντηση στις διακοπές των Χριστουγέννων και στο τέλος των εορτασμών, αλλά η παθολογία τέτοιων φυσιολογικών συναισθημάτων σε κάποια μορφή «οξείας κατάθλιψης», όπως η Blue Monday είναι λάθος», είπε ο Craig Jackson, καθηγητής επαγγελματικής εκπαίδευσης. ψυχολογία υγείας στο Birmingham City University στην Αγγλία.

“Η ηθική είναι αμφισβητήσιμη στην καλύτερη περίπτωση. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα ερευνητικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Blue Monday είναι πιο καταθλιπτική από οποιαδήποτε άλλη μέρα ή ακόμα και από την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου”, είπε στο Live Science. Οι δείκτες δημόσιας υγείας, όπως η θνησιμότητα, η απουσία λόγω ασθένειας, η ψυχιατρική νοσηρότητα, ακόμη και οι εκτιμήσεις θανάτων ή απόπειρες αυτοκτονίας δεν δείχνουν καμία αύξηση την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου κάθε έτους ή περίπου την τρίτη Δευτέρα σε σύγκριση με άλλες ημέρες του Ιανουαρίου, είπε ο Τζάκσον.

“Ο μόνος τρόπος με τον οποίο αυτή η ημερομηνία μπορεί να θεωρηθεί πιο καταθλιπτική από άλλες οφείλεται στο ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης λένε στους ανθρώπους ότι είναι Blue Monday και έτσι μπορεί να εμφανιστεί ένα αποτέλεσμα αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι επιστημονικό γεγονός”, είπε ο Jackson. Η Blue Monday, λοιπόν, δεν πρέπει να θεωρείται τίποτα περισσότερο από ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων, είπε ο Τζάκσον. Ωστόσο, ο Τζάκσον σημείωσε ότι οι χειμερινοί μήνες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο καταλύοντας ή ανυψώνοντας τα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους.

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), που μερικές φορές αναφέρεται ως “χειμερινή κατάθλιψη”, είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει το 1% έως 10% των ανθρώπων, ανάλογα με την έρευνα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2015 στο περιοδικό The Physician and Sportsmedicine (ανοίγει σε νέα καρτέλα ). «Με απλά λόγια, το SAD είναι μια μορφή κατάθλιψης, με συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, που εμφανίζονται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, που μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από την έλλειψη φυσικού φωτός της ημέρας καθώς και από κοινωνικούς λόγους, όπως η μειωμένη δραστηριότητα και ο ελεύθερος χρόνος λόγω σε πιο σύντομες και πιο κρύες μέρες», είπε ο Τζάκσον.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: