Τι αναφέρει το δημοσίευμα
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην ΕΕ προκειμένου να την αποτρέψουν να χρησιμοποιήσει τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.
Το Bloomberg επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες, σύμφωνα με τους οποίους η Ουάσινγκτον έχει κάνει παρασκηνιακές εκκλήσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ζητώντας να «παγώσει» το σχέδιο χορήγησης μεγάλου δανείου προς το Κίεβο, το οποίο θα καλυπτόταν από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν δεσμευτεί στην Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι τα κεφάλαια αποτελούν κρίσιμο μοχλό πίεσης σε πιθανές μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και εκφράζουν την ανησυχία πως η διοχέτευσή τους στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας θα μπορούσε να παρατείνει τη σύγκρουση.
Ωστόσο, στην παρούσα περίοδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταθέσει πρόταση για την αξιοποίηση των αποθεματικών αυτών ως εγγύηση για δάνειο ύψους έως 90 δισ. ευρώ.
Με βάση τις εκτιμήσεις, περίπου 210 δισ. ευρώ ρωσικών περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται σήμερα σε ευρωπαϊκή δικαιοδοσία, ενώ το πλαίσιο χρήσης τους θα μπορούσε να διευρυνθεί περαιτέρω μετά το 2028.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν προχώρησε σε επίσημο σχόλιο σχετικά με τις πληροφορίες.
Η παρέμβαση των ΗΠΑ έρχεται ενώ η Ουάσιγκτον ασκεί αυξανόμενες πιέσεις προς το Κίεβο για ειρηνευτική συμφωνία.
Παράλληλα, τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εντάσσονται και στην αμερικανική πρόταση 28 σημείων για ειρηνευτικές συνομιλίες.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν ότι η διαχείριση των κεφαλαίων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ. Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μεταφερθούν τα χρήματα στις ΗΠΑ», υπογραμμίζοντας πως η κοινή ευρωπαϊκή θέση είναι να κατευθυνθούν τα κεφάλαια στην Ουκρανία.
Το Βέλγιο, όπου άλλωστε είναι και το μέρος που φιλοξενείται μεγάλος όγκος των ρωσικών κεφαλαίων, εκφράζει έντονες επιφυλάξεις, φοβούμενο τόσο το οικονομικό βάρος σε περίπτωση μελλοντικών νομικών διεκδικήσεων από τη Ρωσία όσο και τον κίνδυνο ρωσικών αντιποίνων κατά ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία αντιτίθεται συνολικά στη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα, η Σλοβακία μπλοκάρει κάθε μέτρο που σχετίζεται με στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.






