Όπως έγινε γνωστό από ανώτατες γερμανικές κυβερνητικές πηγές, την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 8 και Απριλίου θα συνεδριάσει το Euro Working Group – η ομάδα των τεχνοκρατών που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup – προκειμένου να ξεκινήσει επισήμως η αξιολόγηση της νέας λίστας του Γ. Βαρουφάκη.
Η διήμερη συνεδρίαση του Euro Working Group (το απόγευμα της 8ης Απριλίου και το πρωί της 9ης Απριλίου) επιβεβαιώνει περίτρανα την κρισιμότητα της κατάστασης.
Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης θα τεθούν στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών των Βρυξελλών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις αξιώσεις των δανειστών για τη συνέχιση – και κατ’ επέκταση την ολοκλήρωση – των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για το μέλλον της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Εάν όλα κυλήσουν κατ’ ευχήν, η ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων θα τεθεί προς έγκριση στο προγραμματισμένο Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Να σημειωθεί ωστόσο πως δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο διεξαγωγής έκτακτου Eurogroup, πλην του προγραμματισμένου για τις 24 Απριλίου.
Η έγκριση της ελληνικής λίστας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem, πως Ελλάδα και δανειστές έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ακόμη.
O πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε πως οι Ευρωπαίοι έλαβαν τη νέα λίστα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά έσπευσε να διαμηνύσει πως πρέπει να γίνει πολύ δουλειά ακόμη.
«Οι ελληνικές αρχές κατέθεσαν πράγματι πρόσθετες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, αλλά έχουμε δρόμο να διανύσουμε ακόμη», τόνισε ο J. Dijsselbloem, μια μέρα μετά την επίσημη κατάθεση της νέας 26σέλιδης λίστας από την ελληνική κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα του Reuters, βάσει του οποίου η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα στις 9 Απριλίου.
«Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών.