Κάθε Δευτέρα του Πάσχα, η Καστανούσσα στις Σέρρες μεταμορφώνεται σε επίκεντρο παράδοσης και πολιτισμού, καθώς φιλοξενεί ένα ιδιαίτερο ποντιακό έθιμο, τις Αυγομαχίες.
Η παράδοση αυτή, που έχει τις ρίζες της στον Πόντο, απεικονίζει την αιώνια σύγκρουση μεταξύ καλού και κακού, όπως την αποτυπώνει το τσούγκρισμα των αβγών. Το «νικητήριο» αβγό με το ανθεκτικότερο τσόφλι συμβολίζει τη νίκη του φωτός και της ζωής, αντλώντας νόημα από την Ανάσταση του Χριστού.
Αν και η αυγομαχία υπήρχε προφορικά στις μνήμες των κατοίκων, η οργανωμένη διοργάνωση ξεκίνησε πριν από 32 χρόνια. Από τότε, η κεντρική πλατεία του χωριού γεμίζει ζωντάνια κάθε Δευτέρα του Πάσχα, μετά τη Θεία Λειτουργία, με ντόπιους και επισκέπτες να παρακολουθούν ή και να συμμετέχουν στο έθιμο.
Οι «αβγομάχοι», όπως αποκαλούνται οι συμμετέχοντες, έρχονται από διάφορες περιοχές των Σερρών και της Βόρειας Ελλάδας. Ο καθένας αγωνίζεται με 30 άβαφα, βρασμένα αβγά, ενώ οι μικρότεροι έχουν 15. Η επιλογή των άβαφων αβγών γίνεται για να εξασφαλιστεί η αυθεντικότητα και να αποφευχθεί κάθε μορφή «νοθείας».
Οι διαγωνιζόμενοι μονομαχούν με αντίπαλο έναν-έναν, μέχρι να επικρατήσει εκείνος με τα πιο «δυνατά» αβγά.
Για την ενίσχυση της αντοχής των αβγών, οι συμμετέχοντες εφαρμόζουν παραδοσιακές πρακτικές, όπως να ταΐζουν τις κότες τους αποκλειστικά με σιτάρι και άμμο, μια συνήθεια από τον Πόντο που ενισχύει το τσόφλι.
Ο μεγάλος νικητής, εκτός από χρηματικό έπαθλο, αποκτά κύρος και φήμη, καθώς θεωρείται ο κορυφαίος αυγομάχος της χρονιάς.
Η διοργάνωση, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανούσσας και με τη στήριξη του δήμου Σιντικής, ολοκληρώνεται με γλέντι στην πλατεία. Ποντιακοί χοροί, ζωντανή μουσική και παραδοσιακές γεύσεις , όπως τα ωτία, το χινκάλι και οι πίτες, δημιουργούν μια ζεστή, γιορτινή ατμόσφαιρα.