Αρμαγεδδών… Ισχυρή μαγνητική καταιγίδα προκάλεσε «έκλαμψη κανίβαλου» – Τρόμαξαν οι επιστήμονες

Κοινοποίηση:
354f77a6a3a329337dca32935585fb93_XL

Μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα, που οδεύει προς τη μέγιστη έντασή της, ξεκίνησε στη Γη σήμερα, 12 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γεωμαγνητική κατάσταση φαίνεται τώρα «ανεξήγητα διαφορετική» από την προβλεπόμενη.
Περισσότερες από 15 ηλιακές εκλάμψεις είχαν συμβεί προηγουμένως και στις 10 Νοεμβρίου καταγράφηκε μια λεγόμενη «έκλαμψη κανίβαλου» του υψηλότερου μεγέθους.
Οι εκπομπές αναμενόταν να προκαλέσουν καταιγίδες G3-G4, αλλά η καταιγίδα έχει ήδη φτάσει στο G4.66.

Πως θα επηρεαστούν οι άνθρωποι

Μια μαγνητική καταιγίδα σχεδόν μέγιστης έντασης έχει ξεκινήσει στη Γη, ανέφερε το Εργαστήριο Ηλιακής Αστρονομίας του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
«Μια πολύ ισχυρή μαγνητική καταιγίδα πλανητικής κλίμακας, που σχεδόν φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο G5, καταγράφεται αυτή τη στιγμή από γεωμαγνητικό εξοπλισμό παρακολούθησης λόγω της άφιξης του πρώτου από τα τρία σύννεφα πλάσματος προς τη Γη.
Το τρέχον επίπεδο του συμβάντος είναι G4.66 και απέχει μόνο το ένα τρίτο από το υψηλότερο», αναφέρει η δήλωση.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γεωμαγνητική κατάσταση φαίνεται επί του παρόντος «ανεξήγητα διαφορετική από την πρόβλεψη».

Μόνο η πρώτη από τις τρεις εκτοξεύσεις πλάσματος, η πιο αδύναμη, αναμενόταν να φτάσει στη Γη τη νύχτα της 12ης Νοεμβρίου, προκαλώντας μαγνητικές καταιγίδες επιπέδων G3-G4.
Η κορύφωση της πρόσκρουσης, πρόσθεσε το εργαστήριο, αναμενόταν να συμπέσει με την τρίτη εκτόξευση και εξακολουθεί να προβλέπεται για το μεσημέρι.

Η εξήγηση

«Η μόνη εξήγηση είναι ότι το τελευταίο κινούμενο νέφος πλάσματος από την χθεσινή ισχυρότερη έκλαμψη του έτους X5.1, λόγω των μετρούμενων ρεκόρ ταχυτήτων του, έχει ήδη προλάβει τα πιο αργά νέφη πλάσματος που εξαπλώνονταν μπροστά και τώρα τα πιέζει και τα συμπιέζει, αυξάνοντας απότομα τη θερμοκρασία, την πυκνότητα και τις μαγνητικές τους ιδιότητες», διευκρίνισαν οι επιστήμονες.
Ταυτόχρονα, όπως τόνισε το εργαστήριο, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η κύρια εκπομπή από την έκλαμψη X5.1 δεν έχει ακόμη φτάσει στον πλανήτη, καθώς η ταχύτητα του πλάσματος παραμένει εντός «λογικών» ορίων.
Στις 10 Νοεμβρίου, σημειώθηκαν ταυτόχρονα 15 ηλιακές εκλάμψεις, συμπεριλαμβανομένης μιας κορυφαίας κατηγορίας «έκλαμψης κανίβαλου» Χ.
Η μεγαλύτερη ηλιακή έκλαμψη της χρονιάς καταγράφηκε στις 11 Νοεμβρίου.
«Καταγράφηκε μια ηλιακή έκλαμψη μεγέθους X5,16. Κορυφώθηκε στις 1:04 μ.μ. ώρα Μόσχας.
Όσον αφορά τη ροή ακτινοβολίας, το συμβάν είναι 3-5 φορές μεγαλύτερο από όλες τις εκλάμψεις φέτος.
Όσον αφορά την ενέργεια, εκτιμάται ότι είναι 10-20 φορές μεγαλύτερο», ανέφερε το Εργαστήριο Ηλιακής Αστρονομίας στο Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Γιατί είναι επικίνδυνες οι μαγνητικές καταιγίδες;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, οι μαγνητικές καταιγίδες επηρεάζουν διάφορες ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα συστήματα πλοήγησης.
Οι καταιγίδες μπορούν επίσης να προκαλέσουν σχηματισμό εξωτερικών ηλεκτρικών φορτίων στις επιφάνειες των αγωγών και των μετασχηματιστών, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία τους.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις στους ανθρώπους, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα.
Η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των θανάτων από έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ωστόσο, η αύξηση είναι ασήμαντη, φτάνοντας περίπου το 20%, και αυτά είναι καθαρά στατιστικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τον Alexey Struminsky, κορυφαίο ερευνητή στο Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, για τη διεξαγωγή μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις των μαγνητικών καταιγίδων στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία, απαιτούνται σαφή, μετρήσιμα κριτήρια.
«Ο πονοκέφαλος ή η ταχυκαρδία δεν αποτελούν κριτήριο. Τέτοια συμπτώματα μπορούν να προκληθούν από μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως η αλλαγή του καιρού ή η ατμοσφαιρική πίεση.
Μια μαγνητική καταιγίδα δεν επηρεάζει την ατμοσφαιρική πίεση», σημείωσε ο επιστήμονας.

Καιρικές συνθήκες

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί πιστεύουν το αντίθετο. Όπως σημείωσε το Μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Διδάκτωρ Ιατρικών Επιστημών, Καθηγητής Ιγκόρ Μπομπρόβνιτσκι.
Οι ηλιακές εκλάμψεις επηρεάζουν άτομα ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες και με εξασθενημένα συστήματα σώματος.
Μπορεί να εμφανίσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, μειωμένη απόδοση, πονοκεφάλους, αυξημένο άγχος και επιδείνωση χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών.
Πρόσφατα, επιστήμονες από τέσσερα ινστιτούτα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψαν επίσης ότι οι γεωμαγνητικοί παλμοί επηρεάζουν τον ανθρώπινο καρδιακό ρυθμό.
«Ο ανθρώπινος καρδιακός ρυθμός προσαρμόζεται στον ρυθμό των διακυμάνσεων του γεωμαγνητικού πεδίου σε καταστάσεις όπου η μαγνητόσφαιρα «αναπνέει» ρυθμικά και σταθερά σε όλη τη Γη.
Όταν οι γεωμαγνητικές διακυμάνσεις είναι εκτός συγχρονισμού, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων, το σώμα αντιλαμβάνεται αυτήν την κατάσταση ως στρες και, εάν τα προσαρμοστικά του αποθέματα είναι χαμηλά, αντιδρά με μια απότομη αλλαγή στην κατάσταση, επιδεινώνοντας ακόμη και υπάρχουσες ασθένειες», αναφέρει η μελέτη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response