Αργεντινή: Μολυσμένη φαιντανύλη σκότωσε 87 ασθενείς

Κοινοποίηση:
usa-california

Οι δικαστικές αρχές στην Αργεντινή έχουν ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατο τουλάχιστον 87 ασθενών σε νοσοκομεία και υγειονομικές δομές της χώρας, μετά τη χορήγηση φαιντανύλης μολυσμένης με επικίνδυνα βακτήρια.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν νοσοκομείο εντόπισε την παρουσία των βακτηρίων Klebsiella pneumoniae και Ralstonia pickettii σε φιαλίδια του ισχυρού οπιοειδούς, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση έντονου πόνου σε βαριά πάσχοντες. Ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων, τροφίμων και ιατρικής τεχνολογίας της Αργεντινής (ANMAT) υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων, προκαλώντας την παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Η φαιντανύλη που χρησιμοποιήθηκε φέρεται να προερχόταν από παρτίδες που είχαν ήδη διανεμηθεί σε νοσοκομεία, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για την ασφάλεια της αλυσίδας διανομής και ελέγχου φαρμάκων στη χώρα.

Οι θάνατοι καταγράφτηκαν σε νοσοκομεία στις επαρχίες Μπουένος Άιρες, Σάντα Φε (κεντρικά), Φορμόσα (βορειοανατολικά) και Κόρδοβα (κεντρικά), τόνισε ο δικαστής Ερνέστο Κρέπλακ, στον οποίο ανατέθηκε η υπόθεση, ανέφερε χθες Τετάρτη η εφημερίδα La Nación.

Σύμφωνα με το άρθρο, η έρευνα αφορά τουλάχιστον 24 πρόσωπα. Ανάμεσά τους είναι ο Αριέλ Φουρφάρο Γκαρσία, ιδιοκτήτης των εταιρειών HLB Pharma και Laboratorios Ramallo, που παρήγαγε και πούλησε τη μολυσμένη φαιντανύλη, σύμφωνα με τη La Nación.

Πέντε μολυσμένες παρτίδες διανεμήθηκαν σε οκτώ νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας.

Πριν από δύο εβδομάδες συγγενείς ασθενών που πέθαναν διαδήλωσαν μπροστά στο ιταλικό νοσοκομείο στη Λα Πλάτα, 60 χιλιόμετρα νότια από το Μπουένος Άιρες, για να αξιώσουν να αποδοθεί «δικαιοσύνη για τα θύματα της φαιντανύλης».

«Η φαιντανύλη τον σκότωσε μέσα σε μερικές μέρες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεχάντρο Αγιάλα, ο αδελφός του Λεονέλ, που πέθανε στα 32 του χρόνια.

Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλέστηκε η La Nación, ο απολογισμός των θανάτων που συνδέονται με αυτή τη βακτηριακή μόλυνση ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς, καθώς μελετώνται ακόμη ιατρικοί φάκελοι αποβιωσάντων ασθενών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response