ΑΠΤΟΗΤΟΣ Ο ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Αποθεώνει τον Χαφτάρ που έδιωξε με τις κλωτσιές τον Πλεύρη – Αδιανόητο κάζο με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αλλά ο ΥΠΕΞ είναι στην κοσμάρα του

Κοινοποίηση:
gerapetritis

Την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη διπλωματική και μεταναστευτική κρίση με τη Λιβύη, η Αθήνα, σοκαρισμένη από τις εξελίξεις, προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη και ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ αποφάσισε να… πετάξει με τις κλωτσιές εκτός Βεγγάζης τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης και τρεις υπουργούς από χώρες μέλη της ΕΕ.

Προκαλεί μεγάλα ερωτήματα η σημερινή δήλωση που έκανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, (μιλώντας στον ΣΚΑΪ), ο οποίος απέδωσε την κρίση που εκδηλώθηκε χθες σε… οργανωτική (διπλωματική) δυστοκία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι υπήρξε αδυναμία τήρησης του διπλωματικού πρωτοκόλλου από την πλευρά του Ευρωπαίου Επιτρόπου και προσθέτοντας ότι «δεν είναι κάτι που οργανώθηκε από την Ελλάδα». Θα έχει ενδιαφέρον εάν την άποψη αυτή – να αποδίδεται δίκιο δηλαδή στον Χαφτάρ για τη συμπεριφορά του – συμμερίζεται επισήμως και το Μέγαρο Μαξίμου.

Και οι απορίες, αλλά και η αμηχανία της ελληνικής κυβέρνησης γίνονται ακόμα πιο έντονες, καθώς δύο 24ωρα πριν την εκδήλωση της κρίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε συναντηθεί με τον de facto ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης και είχε εκπέμψει θετικά μηνύματα από τη συνάντησή του με τον Χαφτάρ. Περίπου δηλαδή ωραιοποίησε την κατάσταση, δίνοντας την εντύπωση ότι όλα… βαίνουν καλώς με το καθεστώς της Ανατολικής Λιβύης.

Υπενθυμίζεται ότι αναχωρώντας από τη Βεγγάζη, ο Γ. Γεραπετρίτης είχε δηλώσει ότι «είχα την ευκαιρία να συζητήσω ζητήματα, τα οποία αφορούν το μεταναστευτικό, τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς επίσης και τη διμερή μας συνεργασία. Με τη Λιβύη μας συνδέουν κοινές ιστορικές παραδόσεις και ρίζες. Μας συνδέει επίσης η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς επίσης και το ζήτημα που έχει να κάνει με μια Μεσόγειο της ειρήνης και της ευημερίας των λαών. Θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο αυτό την αδιατάρακτη σχέση μας και ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε και απτά αποτελέσματα για την πρόοδο των σχέσεών μας».

Κυριολεκτικά πριν αλέκτωρ φωνήσαι, ο Χαφτάρ, προβάλλοντας, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, παράλογες απαιτήσεις για τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Μάγκνους Μπρούνερ, και τους υπουργούς Μετανάστευσης Ιταλίας, Ελλάδας και Μάλτας, «έβαζε φωτιά» στη συνάντηση, χαρακτήριζε Ευρωπαίους αξιωματούχους ως «personae non grata» και τους υποχρέωνε να αποχωρήσουν κακήν κακώς από τη Λιβύη, σε μια στιγμή που το μεταναστευτικό μετατρέπεται εκ νέου σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την ΕΕ, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα παράλια της Λιβύης βρίσκονται περίπου δύο εκατομμύρια άτομα που προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να περάσουν στην Ευρώπη.

Υπό αυτή την έννοια, το συγκρατημένα αισιόδοξο μήνυμα που εξέπεμψε την Κυριακή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ακούγεται εντελώς… παράφωνο, και δημιουργείται το ερώτημα τι εικόνα σχημάτισε ο Γ. Γεραπετρίτης από τις συναντήσεις με τον Χαφτάρ και το… σόι του, αλλά και αν αυτή την εικόνα την μετέφερε με κάποιο τρόπο, ας πούμε με ένα ενημερωτικό σημείωμα, στις Βρυξέλλες ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων του Μπρούνερ τόσο με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης στην Τρίπολη, όσο και με την «κυβέρνηση» της Βεγγάζης.

Ακόμα περισσότερο, απορία προκαλεί το γεγονός ότι πηγές από την Αθήνα, μετά τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Χαφτάρ, εξέπεμπαν το μήνυμα ότι ο στόχος για εκ νέου άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με τη Βεγγάζη επιτεύχθηκε, για να ανατραπούν όλα μέσα σε λιγότερο από δύο 24ωρα και η κυβέρνηση να… τρέχει και να μη φθάνει, προσπαθώντας να στείλει το μήνυμα ότι η έλλειψη συνεργασίας στο μεταναστευτικό με τη Λιβύη (υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Γεραπετρίτης δεν συναντήθηκε με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία ανέβαλε τη συζήτηση για μετά τη συνάντηση με τον Μπρούνερ) θα αντιμετωπίστεί με σκληρά μέτρα για όσους μετανάστες φθάνουν παράτυπα στην Ελλάδα.

Πλέον, το ζήτημα μοιάζει να περνά στα χέρια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος το πρωί συναντήθηκε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, και το μεσημέρι τοποθετείται για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Βουλή. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η Αθήνα τον τελευταίο καιρό βρίσκεται διαρκώς προ… εκπλήξεων από την πλευρά Χαφτάρ, καθώς δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Βεγγάζη διαμαρτυρήθηκε για τις έρευνες της Chevron στα νότια της Κρήτης και που διεμήνυσε ότι η Βουλή θα κυρώσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες, με την ελληνική διπλωματία να έρχεται ex post facto να μπαλώσει τα πράγματα.

Οι εκτιμήσεις λένε ότι η στάση του Χαφτάρ είναι τέτοια επειδή επιδιώκει συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τουρκία, όπερ σημαίνει, η Βεγγάζη να λάβει ευρωπαϊκό χρήμα. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, η Αθήνα εμφανίζεται να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και στην ουσία να προσπαθεί να διορθώσει πράγματα, αντί να τα προλαβαίνει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response