Ένα σοκαριστικό διεθνές δίκτυο βασανισμού γατών, στο οποίο χρήστες αναρτούν, ανταλλάσσουν και εμπορεύονται υλικό με σκηνές ακραίας κακοποίησης και δολοφονίας των ζώων, έφερε στο φως έρευνα του BBC.
Στο δίκτυο, που αριθμεί χιλιάδες μέλη, φέρονται να συμμετέχουν και Βρετανοί πολίτες.
Σε μία κρυπτογραφημένη ομάδα, Βρετανοί χρήστες συζητούσαν το πώς να υιοθετούν γατάκια από την RSPCA για να τα ακρωτηριάζουν, ενώ αναρτούσαν και αγγελίες αγοράς γατών για κακοποίηση.
Η αποκάλυψη έγινε μετά την ομολογία δύο εφήβων για βασανισμό και φόνο δύο γατιών σε πάρκο του Λονδίνου.
Η αστυνομία εξετάζει πιθανή σύνδεση των δραστών με αυτό το δίκτυο, το οποίο ξεκίνησε από την Κίνα και επεκτάθηκε παγκοσμίως.
Η έρευνα της BBC αποκάλυψε ότι γατάκια αγοράζονται για να βασανιστούν και τα φρικιαστικά βίντεο να αναρτηθούν στο διαδίκτυο.
Η οργάνωση Feline Guardians έχει καταγράψει 24 ενεργές ομάδες και αναφέρει ότι μεταξύ Μαΐου 2023 και Μαΐου 2024, ανέβαινε ένα νέο βίντεο βασανισμού γάτας κάθε 14 ώρες.
Ο πιο ενεργός βασανιστής εκτιμάται ότι σκότωσε πάνω από 200 γάτες.
Οι ακτιβιστές της Feline Guardians εντόπισαν φέτος 24 διαδικτυακές ομάδες, καθεμία από τις οποίες δημοσιεύει εκατοντάδες εικόνες και βίντεο κακοποίησης.
Η Lara, εθελόντρια της Feline Guardians, υπογραμμίζει ότι το δίκτυο θα επεκτείνεται αν οι αρχές δεν λάβουν δράση. Στην Κίνα δεν υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν αυτή την πρακτική, και το περιεχόμενο αυτό εξαπλώνεται διεθνώς, ακόμα και σε παιδιά.
Ο Ian Briggs από την RSPCA δήλωσε πως τέτοιες πράξεις δεν έχουν καμία θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία, ενώ η βουλευτής Johanna Baxter επισήμανε ότι η κακοποίηση ζώων μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντική βία και σε ανθρώπους.