Από τον Ιούλιο πληρώνεις έξτρα 2€ για κάθε φθηνό δέμα από Ασία – Δείτε γιατί

Κοινοποίηση:

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της πράσινης μετάβασης, της ενίσχυσης της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας και της προώθησης της φορολογικής δικαιοσύνης τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας  και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη με τον επίτροπο Κλίματος, Μηδενικού Ισοζυγίου Εκπομπών και Καθαρής Ανάπτυξης της ΕΕ, Βόπκε Χούκστρα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο φορολογικό κενό, στις κλιματικές πολιτικές της ΕΕ και στη σημασία απλοποίησής τους, καθώς και στην υλοποίηση των Πυλώνων 1 και 2 της Παγκόσμιας Φορολογικής Συμφωνίας του ΟΟΣΑ/G20, που προωθούν τη δίκαιη φορολόγηση των πολυεθνικών.

Κατά των δασμών, υπέρ του ελεύθερου εμπορίου

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις εντείνουν τη γεωπολιτική αστάθεια και δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία».

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «έχει ταχθεί εξαρχής κατά των δασμών και υπέρ του ελεύθερου εμπορίου που διασφαλίζει καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές, ενίσχυση του ανταγωνισμού και βελτιστοποίηση της παγκόσμιας παραγωγής με βάση το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε χώρας».

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την Επιτροπή στη δύσκολη διαπραγμάτευση και διευκρίνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κινηθεί συντονισμένα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προσαρμοστικότητα των οικονομιών μας».

Η συζήτηση αυτή, όπως ανέφερε ο ίδιος απευθυνόμενος στον επίτροπο, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, την ώρα που ωριμάζει η σκέψη για τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά την πρωτοβουλία για την επιβολή ειδικού τέλους διεκπεραίωσης 2 ευρώ για τα φθηνά δέματα που προέρχονται κυρίως από ασιατικές τρίτες χώρες.

Πράσινη μετάβαση

«Με τον Επίτροπο συζητήσαμε πώς η Ευρώπη θα συνδυάσει περιβαλλοντική φιλοδοξία και ρεαλισμό» είπε για το θέμα ο κ. Πιερρακάκης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό, για χώρες με ιδιαίτερη νησιωτική γεωγραφία όπως η Ελλάδα, η οποία έχει αγκαλιάσει την πράσινη μετάβαση, πρέπει να γίνει μέσα από πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και ειδικά τις πιο ευάλωτες περιοχές».

Αναφέρθηκε ακόμη στα πράσινα φορολογικά κίνητρα που ισχύουν στην Ελλάδα και στα σύγχρονα εργαλεία που αξιοποιούνται για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών μεταρρυθμίσεων, ενώ επικαλέστηκε τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής τις οποίες στηρίζει μέσα από πολιτικές για απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών αρχών, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και καταπολέμηση της φοροαποφυγής.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response