Την ανακύκλωση σε άλλο επίπεδο κατάφεραν να μεταφέρουν Σουηδοί επιστήμονες που παρήγαγαν μπύρα από… ούρα και πιο συγκεκριμένα από ούρα που μετέτρεψαν σε λίπασμα!
Ερευνητές από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών (SLU) προχωρούν σε ένα πρωτοποριακό και οικολογικό εγχείρημα: τη δημιουργία μπύρας χρησιμοποιώντας λίπασμα παραγόμενο από ανθρώπινα ούρα.
Κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Βαλπουργιανής Νύχτας (Walpurgis Night) —μιας παραδοσιακής χριστιανικής γιορτής που λαμβάνει χώρα στις 30 Απριλίου και τη νύχτα της 1ης Μαΐου— οι ερευνητές συνέλεξαν 20.000 λίτρα ούρων από φορητές τουαλέτες που είχαν εγκατασταθεί για την περίσταση.
Τα ούρα μεταφέρθηκαν στο SLU, όπου αφαιρέθηκε το 95% του νερού για να δημιουργηθεί ένα συμπυκνωμένο υλικό.
Στη συνέχεια, μια ερευνητική εταιρεία μετέτρεψε αυτό το συμπύκνωμα σε λίπασμα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε 1,5 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης.
Η μπύρα που θα παραχθεί από το κριθάρι αυτό αναμένεται να είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές το 2027.
Ο καθηγητής Björn Vinnerås, ειδικός στην τεχνολογία ανακύκλωσης στο SLU, δήλωσε: «Τα ούρα που συλλέξαμε πέρυσι χρησιμοποιήθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες σε ένα χωράφι στο Γκότλαντ, όπου καλλιεργείται κριθάρι για παραγωγή μπύρας.
Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου τρία γήπεδα ποδοσφαίρου, που μπορεί να μην είναι πολύ από γεωργική άποψη, αλλά είναι μια αρχή.»
Η μπύρα που θα παραχθεί από το κριθάρι αυτό αναμένεται να είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές το 2027.
Τον δρόμο έδειξε η Δανία το 2015 με την… «Pisner»
Η Δανία επαναπροσδιόρισε την έννοια της βιωσιμότητας με την καινοτόμο προσέγγιση στην παραγωγή μπύρας ήδη από το 2015.
Η μικροζυθοποιία Nørrebro Bryghus, σε συνεργασία με το Δανικό Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων, παρουσίασε την «Pisner» — μια μπύρα που παράγεται από κριθάρι λιπασμένο με ανθρώπινα ούρα, συλλεγμένα από το φεστιβάλ Roskilde.
Το 2015, συλλέχθηκαν 54.000 λίτρα ούρων από τους επισκέπτες του φεστιβάλ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως λίπασμα για την καλλιέργεια 11 τόνων κριθαριού.
Αυτό το κριθάρι αποτέλεσε τη βάση για την παραγωγή 60.000 φιαλών μπύρας, που διατέθηκαν στο κοινό το 2017.
Βeercycling
Η διαδικασία, γνωστή ως «beercycling», δεν περιλαμβάνει την άμεση χρήση ούρων στην μπύρα.
Αντίθετα, τα ούρα χρησιμοποιούνται ως φυσικό λίπασμα, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά χημικά λιπάσματα.
Αυτό το εγχείρημα υπογραμμίζει τη δυνατότητα αξιοποίησης αποβλήτων σε βιώσιμες πρακτικές γεωργίας και παραγωγής τροφίμων.
Η Pisner έχει χαρακτηριστεί ως μια ελαφριά, καλοκαιρινή μπύρα με νότες εσπεριδοειδών και πεύκου, χάρη στη χρήση των λυκίσκων Polaris και Simcoe.
Οι δοκιμαστές αναφέρουν ότι η γεύση της είναι καθαρή και δροσιστική, χωρίς καμία υπόνοια της προέλευσής της.
Καινοτομία στην παραγωγή μπύρας
Η ιδέα της «beercycling» μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα περιβάλλοντα, προωθώντας την κυκλική οικονομία και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα στον τομέα των τροφίμων και ποτών.
Τόσο η Pisner όσο και η σουηδική μπύρα, ως εγχείρημα δείχνουν πώς η δημιουργικότητα και η περιβαλλοντική συνείδηση μπορούν να συνυπάρξουν, προσφέροντας νέα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις.
Η επιτυχία της Pisner ανοίγει τον δρόμο για παρόμοιες πρωτοβουλίες σε άλλες χώρες και φεστιβάλ.
Κυκλική οικονομία & βιωσιμότητα
Το εγχείρημα αυτό αποτελεί παράδειγμα εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας, όπου τα απόβλητα μετατρέπονται σε πολύτιμους πόρους.
Τα ούρα αντί να αντιμετωπίζονται ως απόβλητα, αξιοποιούνται ως πηγή θρεπτικών συστατικών για τις καλλιέργειες, μειώνοντας την εξάρτηση από χημικά λιπάσματα και προωθώντας τη βιώσιμη γεωργία.
Η παραγωγή μπύρας με χρήση λιπάσματος από ούρα ανοίγει νέους δρόμους στην καινοτομία της ζυθοποιίας, προσφέροντας ένα προϊόν που συνδυάζει την παράδοση με τη βιωσιμότητα.
Η Βαλπουργιανή Νύχτα είναι μια σημαντική εορτή στη Σουηδία, που σηματοδοτεί την άφιξη της άνοιξης με παραδοσιακές φωτιές και τραγούδια.
Η αξιοποίηση των εορτασμών για τη συλλογή ούρων προσδίδει στο εγχείρημα έναν πολιτισμικό χαρακτήρα.
καλο ειναι να κοψουμε και τη μπυρα.
Την επομενη φορα βγαλτε απο κλανιες