ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ζάλη και ναυτία σε επιβάτες – Νέα λεωφορεία της ΟΣΥ βγαίνουν εκτός υπηρεσίας λόγω υπερθέρμανσης μπαταριών

Κοινοποίηση:
621046a9-6229981

Σε έλεγχο όλων των καινούριων λεωφορείων φυσικού αερίου, τα οποία έχει προμηθευτεί από την εταιρεία IVECO προχωρά η ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.), ύστερα από δύο περιστατικά έντονης οσμής την περασμένη εβδομάδα, τα οποία προκάλεσαν σοβαρή δυσφορία, ζάλη και ναυτία σε επιβάτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εντός του οχήματος.

Η μυρωδιά βάσει των πρώτων ενδείξεων προκλήθηκε από την υπερθέρμανση των μπαταριών του οχήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες τα περιστατικά σημειώθηκαν δύο συνεχόμενες ημέρες στις 4 και 5 Νοεμβρίου με τα αρθρωτά λεωφορεία να αποσύρονται από τους οδηγούς τους στα αμαξοστάσια με την ένδειξη «εκτός υπηρεσίας» ύστερα από διαμαρτυρίες επιβατών.

Η ΟΣΥ επιβεβαιώνει τα περιστατικά επισημαίνοντας ότι ύστερα από συνεννόηση με την κατασκευάστρια εταιρεία έχει ήδη ζητηθεί και προχωρήσει η αντικατάσταση των μπαταριών. Παράλληλα η εταιρεία έχει προγραμματίσει να περάσει από τεχνικό επανέλεγχο όλα τα οχήματα ίδιου τύπου που έχει παραλάβει.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη στις 4 Νοεμβρίου σε όχημα που είχε δρομολογηθεί στη γραμμή 608, μία από τις μακρύτερες διαδρομές του δικτύου που καταλήγει στου Ζωγράφου ξεκινώντας από το Γαλάτσι εξυπηρετώντας κυρίως φοιτητές. Ηταν το πρώτο από τα δύο συμβάντα και αυτό το οποίο καταγγέλθηκε από επιβάτη στην πλατφόρμα καταγγελιών report.oasa.

Σύμφωνα με επιβάτες του δρομολογίου, από την αρχή της διαδρομής το λεωφορείο μύριζε δυσάρεστα, με την κατάσταση σταδιακά να γίνεται αφόρητη δεδομένου ότι και τα παράθυρα στα συγκεκριμένα οχήματα είναι μικρά για να προσφέρουν επαρκή αερισμό σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αρκετοί από τους επιβάτες άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα ζάλης και ναυτίας, με τον οδηγό να ανοίγει τελικώς τις πόρτες του οχήματος στην οδό Μιχαλακοπούλου, όπου και αποβίβασε τους επιβαίνοντες πριν τη λήξη της διαδρομής. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο οδηγός δεν είχε κάποια σχετική ένδειξη στο ταμπλό του και ο ίδιος ενημερώθηκε από τους επιβάτες για το πρόβλημα.

Αντίστοιχο περιστατικό με έντονη οσμή σημειώθηκε και την επόμενη ημέρα σε άλλο όχημα με επιβάτες να διαμαρτύρονται για κάψιμο στα μάτια και τον λαιμό και να έχουν θορυβηθεί για πιθανή διαρροή αερίου.

Από την ΟΣΥ διαβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται με διαρροή αερίου, αλλά προκλήθηκε από την μπαταρία που υπερθερμάνθηκε και η οσμή πέρασε στην καμπίνα των επιβατών. Οδηγοί λένε μάλιστα ότι ήταν αδύνατο να ακουμπήσεις ακόμα και εξωτερικά τις μπαταρίες που «έβραζαν».

Ο τεχνικός έλεγχος έδειξε αστοχία υλικού, γεγονός που δεν συνδέεται με τη συντήρηση των οχημάτων, τα οποία πέρασαν από τεχνικό έλεγχο πριν παραληφθούν. Σε κάθε περίπτωση και δεδομένου ότι τα λεωφορεία είναι καινούρια και βρίσκονται στην περίοδο της εγγύησης, ήδη προχωρά η διαδικασία για την αντικατάσταση των μπαταριών.

Να σημειωθεί ότι στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή περί τα 65 λεωφορεία αυτής της παρτίδας.

Εργαζόμενοι της εταιρείας μεταδίδουν επίσης ότι σε ορισμένα από τα εν λόγω οχήματα έχει παρουσιαστεί και δεύτερη αστοχία που σχετίζεται με τον κλιματισμό. Αναφέρουν ότι τα κλιματιστικά τα τοποθέτησε εξωτερικός συνεργάτης και δεν συνδέθηκαν σωστά οι αποχετεύσεις με αποτέλεσμα σε ορισμένα οχήματα να στάζουν νερά στα πίσω καθίσματα.

Στην… αναμονή περίπου 200 λεωφορεία μέχρι να πληρωθεί ο ΦΠΑ

Στο μεταξύ στα αμαξοστάσια της εταιρείας παραμένει μεγάλος αριθμός καινούριων λεωφορείων, τα οποία ενώ έχουν φτάσει στην Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό, δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο πρόγραμμα δρομολογίων καθώς είτε δεν έχουν πινακίδες ή δεν έχει πληρωθεί ο ΦΠΑ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ή και τα δύο. Σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζομένους, πρόκειται για περίπου 190 λεωφορεία Menarini και IVECO και άλλα 42 που θα ενισχύσουν τον στόλο με τη μέθοδο του leasing, τα οποία βρίσκονται στα αμαξοστάσια του Ρέντη και της Ανθούσας και σε άλλον χώρο στάθμευσης της ΟΣΥ.

Τα οχήματα αυτά δεν έχουν παραληφθεί επίσημα δεδομένων των παραπάνω εκκρεμοτήτων και παραμένουν ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια. Οσον αφορά την περίπτωση των οχημάτων με χρονομίσθωση πηγές με γνώση της υπόθεσης σημειώνουν ότι το μίσθωμα του leasing που ανέρχεται σε περίπου 125.000 ευρώ τον μήνα δεν καταβάλλεται εφόσον δεν έχουν παραληφθεί επίσημα.

Σε πολλά από αυτά, πάντως, έχουν αρχίσει οι εργασίες τοποθέτησης των συστημάτων της τηλεματικής και εισιτηρίου προκειμένου να κερδηθεί χρόνος καθώς – παρά τα προβλήματα – ο στόχος παραμένει να έχουν δρομολογηθεί όλα το αργότερο έως το τέλος της χρονιάς, όπως έχει προγραμματιστεί.

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στη δρομολόγηση των εν λόγω οχημάτων, πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επισημαίνουν ότι δεν οφείλεται σε αδράνεια του υπουργείου. Διαβεβαιώνουν ότι ειδικά τα ζητήματα που αφορούν την όσο το δυνατόν ταχύτερη δρομολόγηση των καινούριων οχημάτων προχωρούν κατά προτεραιότητα και αποδίδουν την καθυστέρηση σε γραφειοκρατικά ζητήματα που σχετίζονται με ελέγχους, πληρωμές των αναδόχων, κλπ.

Το ζήτημα της έλλειψης πινακίδων, πάντως, δεν επηρεάζει μόνο τα λεωφορεία καθώς έως πριν λίγους μήνες κρατούσε στις αντιπροσωπείες και πολλά δίκυκλα, τα οποία δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν. Ο μεγάλος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε τον Ιούλιο από το υπουργείο για την κατασκευή και προμήθεια κρατικών μεταλλικών πινακίδων προϋπολογισμού 7.345.512,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα με αποτέλεσμα να προχωρήσει ένα τμήμα της κατασκευής μέσω απευθείας ανάθεσης προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η αγορά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Τα λεωφορεία αυτά τα προμηθεύει η Εθνική leasing προς 6000 € το τεμάχιο το μήνα με συμβόλαιο 10 ετών. Δηλαδή στο τέλος του συμβολαίου το τεμάχιο θα κοστίζει 720.000 €.

Leave a Response